woensdag, september 20, 2006

 

Het verhaal van hedgefund trader Brian Hunter

Brian werkte voor Deutsche Bank en verloor ooit in 2004 in een week tijd maar liefst 51 miljoen dollar. Een hoop geld om in een week te verliezen en Deutsche Bank was dan ook daarna niet erg blij meer met hem. Brian ondertussen gaf de software van Deutsche Bank de schuld en de rechtszaak hierover loopt nog.
Brian wist ondertussen een andere baan te vinden en mocht, onder supervisie van oud Enron trader Arora, gaan spelen met de 9 miljard vermogen van Amaranth Advisors Hedge Fund. Hun behoudende trader ging echter kort daarna weg en de veel speculatiever ingestelde Brian Hunter nam vervolgens de tradingdesk over.


Brian ging in de meest volatiele sector handelen, namelijk de Natural Gas sector. Hij stond ondertussen volgens magazine op nummer 28 in de traders top 100. (onbekend is waarop die 28e plaats gebaseerd is)
Vorig jaar maakte hij voor zijn fund 0,8 miljard winst. Dat was bijna 1 miljard tijdens de orkanen, maar hij had de rest van het jaar blijkbaar minder geluk. Met uiteindelijk 800 miljoen winst in één jaar was hij echter de gevierde held binnen het fund.
Met een bonus van zo'n 10% voor hem is dat een aardig inkomen.

In mei 2006 verloor Brian één miljard dollar voor zijn fonds. Dit tot grote schrik van de deelnemers in het Hedge Fund. Hij bleef echter op zijn plek, daar men er vertrouwen in had dat hij zijn verlies wel weer goed zou maken. Dat deed hij ook, tot een week geleden was de winst over heel 2006 alweer een ongehoorde twee miljard dollar.

Vorige week had Brian echter zijn week niet.
In één week tijd wist hij van de 9 miljard fondsvermogen er maar liefst bijna 5 miljard te verliezen. Toen buiten beursuren de Natural Gas markt ineenklapte, zat Brian vreselijk scheef.
Einde verhaal van het hedge fund en voor Brian zou je denken, maar ze geven de moed nog altijd niet op. Wel hebben ze de deelnemers in het Fund beloofd om iets rustiger aan te gaan doen.

Ik denk dat hiermee de verhalen over software problemen bij Deutsche Bank de prullenbak in kunnen. Deze man speelt het spelletje 'alles of niets' en heeft amper een bewust benul van de risico's die hij met andermans geld neemt. Gezien de implicaties voor de markt als geheel moeten we ons afvragen of het wel verantwoord is om bedrijven en traders vrijwel ongecontroleerd zulke enorme risico's te laten nemen. Het mag hiermee ook duidelijk zijn dat de beschuldigingen van de OPEC dat de olieprijzen niet door hen, maar door speculanten omhoog gejaagd zijn, ook waar zijn. Nu klaagt de OPEC niet over de extra inkomsten, maar zou olie zonder de speculanten niet nog makkelijk rond de $20 hebben kunnen staan?


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?