woensdag, september 06, 2006

 

Hoe gaat Bush de volgende beurscrach voorkomen?

Mogelijk heeft u als eens gehoord van het PPT. Dit staat voor het "Plunge Protection Team".
De oprichting daarvan is bewezen. De werking ervan niet, maar wel zijn er enkele opvallende zaken boven water gekomen.
Zo heeft Bush in de jaren 2001 en 2002 de bedrijven die veel overheidscontracten hadden zoals de grote Amerikaanse vliegtuigenbouwers, de opdracht gegeven om bij de toenmalige koersdruk op de beurs ondersteunende aankopen te doen. De kosten die ze maakten mochten ze in de ontwikkelingskosten van hun vliegtuigen verwerken. Op die manier werden enkele vliegtuigenseries meer dan drie keer zo duur. Vooral in 2002 en 2003 heeft het namelijk veel geld gekost.
Wat we vandaag de dag zien is dat de Amerikaanse beurs maar niet omhoog wil doorbreken. Mogelijk is dat omdat deze marktpartijen nog altijd de in de dip gekochte posities bij iedere stijging aan het dumpen zijn.

Het was een ouderwetse methode die tegenwoordig, door voortschrijdend inzicht, veel makkelijker op te lossen is.
Bush kan, mogelijk mede vanwege de aanstelling van Bernanke, nu namelijk veel meer doen.

Om aandelen te kopen heb je geld nodig. Echter tegenwoordig is geld vooral een digitaal gegeven. Er komt geen drukpers meer aan te pas.
Mocht dus de beurs ineenklappen, waarom zou je dan als Amerikaanse overheid niet even via het PPT snel meer digitale énen en nullen creëren, waarmee je op de beurs de hard dalende aandelen massaal opkoopt. Het PPT staat er garant voor dat dit onzichtbaar kan gebeuren. Ze zijn er namelijk de laatste jaren in geslaagd om buiten beeld te blijven, ondanks dat er door journalisten en analisten enorm naar gezocht is.
Het nadeel is dat de aandelen na de daling weer terug de markt in moeten. Dat is nadelig, omdat dit het stijgingspotentieel van de beurs enorm beperkt. We zien dat op dit moment bewezen worden. De Amerikaanse beurs is nu bijna drie jaar niet van haar plek gekomen. Dit terwijl Europese beurzen wel enorm in waarde wisten te stijgen. Volgens de statistieken is Amerika al jaren economisch veel harder aan het groeien dan Europa. Logischer zou dus zijn dat ook de Amerikaanse beurs veel harder zou stijgen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?