maandag, juni 12, 2006

 

Strategisch beleggen

Ik kreeg toch wat reacties op de suggestie dat een man als Warren Buffett juist nu koper zou zijn in deze markt.
Even een aantal misverstanden uit de weg ruimen, ik stel dus niet dat Warren Buffett op dit moment in Europa 'zomaar' aandelen zou kopen.
Wat ik vooral zeggen wilde, is dat hij extra bij koopt als hij ziet dat een aandeel dat hij voor zijn portefeuille verkoos, dankzij de korte termijn sentimentszwakte van de beurs, ineens een stuk goedkoper is geworden.
Beleggers willen normaal gesproken wel kopen als het aandeel duurder is, maar voor een goed aandeel hebben ze niet minder over als de koers gedaald is.
Belangrijk is natuurlijk wel dat de koers niet gedaald is omdat er binnen het bedrijf iets mis is. het bedrijf had al goedkoop moeten zijn bij de eerste aankoop en zou na een algehele beurscorrectie nog goedkoper geworden zijn. Als er geen enkele reden is om te twijfelen over het bedrijf en over de sector waarin het bedrijf werkzaam is, dan is bijkopen heel interessant. Beleggers zouden zich dan niet zorgen moeten maken over korte termijn verlies, want op de lange termijn zitten ze goed. Warren Buffett is in staat te denken op de lange termijn. Voor hem is geld alleen maar een handig middel. De meeste particulieren zijn veel gehechter aan geld omdat ze het niet als gereedschap kunnen zien. Een procent verlies in een belangrijke portefeuille positie is al direct 'een week minder vakantie' of iets anders dat veel pijn doet. Dat feit maakt dat Warren Buffett met zijn enorme geduld zoveel meer winst kon maken.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?