woensdag, december 21, 2005

 

Calpine vraagt Chapter 11 aan

De energiesector is in 2005 een enorme hit geweest. Toch krijgen zelf in zo'n fantastische omgeving bedrijven het voor elkaar om bijna failliet te gaan. Calpine is er één van.
Het bedrijf heeft nu uitstel van betaling gevraagd om enkele herstructureringen uit te kunnen voeren. Herstructureringen die zonder uitstel van betaling niet gedaan konden worden omdat het bedrijf zonder cash is komen te zitten.
Waarom ging het mis?
Calpine heeft in het verleden termijncontracten voor de levering van energie gesloten tegen te lage prijzen. Op dat moment waren ze de koning te rijk, maar toen de olieprijs enorm omhoog ging stonden ze te kijken. Ze hebben nu de rechter gevraagd om ze van die contracten af te helpen.
Als ze dat lukt is dat natuurlijk een vrijbrief voor bedrijven om waanzinnige contracten af te sluiten in de wetenschap dat ze door de rechter gered worden als het in de toekomst mis mocht lopen.
Het volgende blijkt uit deze gang van zaken:
1. Niemand die het weet. Ik schreef dat al vaker, maar koersen en prijzen zijn NIET te voorspellen. Ook niet door experts. Ze kunnen het soms goed hebben, maar uiteindelijk is het zo dat de toekomst ongewis is.
2. Topmanagers kunnen er ook gewoon een bende van maken. Dat wist u al, maar deze mensen krijgen miljoenen per jaar uitgekeerd omdat ze zo goed zouden zijn. Nu steeds blijkt dat ze allemaal (menselijke) fouten maken mag de vraag gesteld worden of ze die miljoenen wel waard zijn. Immers een foutje van een CEO kost het bedrijf, de aandeelhouders en mogelijk zelfs de belastingbetalers miljoenen en soms zelfs miljarden. De manager krijgt een oprotpremie en mag thuis van zijn geld gaan genieten. Als we gaan kijken naar de hoeveelheid blunders dan durf ik te stellen dat van de beursgenoteerde ondernemingen zeker 50% in de laatste 6 jaar in de problemen is gekomen door fouten, bedrog en fraude van topmanagers. Onder die 50% zitten ook Nederlandse topbedrijven als Ahold, RD, Unilever, KPN, Getronics en moet ik verder gaan?
3. Blijkbaar zijn er regels nodig voor voorwaartse verkopen. Immers heeft Calpine zich klem laten zetten door de stijging van de olie prijs. De contracten hebben een dusdanig lange looptijd dat het bedrijf er nu aan onderdoorgaat. Hier is maar één partij schuldig en dat is de top van Calpine. Als die bij de rechter gaan stellen dat ze dit niet konden voorzien, dan zijn ze hun geld niet waard geweest. Immers hadden ze het bedrijf nooit dit risico mogen laten nemen. Ze hadden het risico af moeten dekken of de looptijd dusdanig beperken dat een verlies door een hogere prijs een maximum niveau kent dat draagbaar is.

Tom Lassing

Voor beleggingen in de stijl van Warren Buffett kijkt u op:
www.beleggingstips.com




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?