donderdag, december 15, 2005

 

Versatel vindt geen genade bij rechter

Gisteren zijn de resterende outsider aandeelhouder van Versatel als grote winnaars de rechtszaal uitgelopen. De rechter vond het onverkwikkelijk dat de Raad van Commissarissen volledig haar onafhankelijkheid had verloren. Ze bestaat namelijk nu volledig uit door Tele2 aangewezen en in dienst bij haar zijnde personen. Juist een Raad van Commissarissen heeft een rol vanuit haar onafhankelijkheid. De rechter heeft daarom besloten zelf drie onafhankelijke leden aan te wijzen.
Deze leden zullen het bedrijf en de afgesproken deals met Tele2 volledig onder de loep nemen. Daar dit best nog wel een lijkje boven water kan brengen kan het nog heel interessant gaan worden. De rol van grootaandeelhouder John de Mol is opmerkelijk, maar ook het feit dat Tele2 Versatel overnam, ondanks dat Tele2 het pertinent niet eens is met de voetbalrechtenstrategie. Wat ze dan toch heeft doen besluiten het bedrijf over te nemen is onduidelijk gebleven. Mogelijk dat onderhandse deals met John de Mol een grote rol hebben gespeeld. De echt onafhankelijke Raad van Commissarissen mag het allemaal onderzoeken. Overigens zal haar rol niet zijn te zoeken naar onrechtmatigheden. Echter als je zo'n baan accepteert, dan wordt wel van je verwacht dat je je huiswerk gedaan hebt. Ze zullen dus wel moeten graven om niet zelf ook verantwoordelijk te worden voor eventuele fouten uit het verleden.
De uitspraak van de rechter was van groot belang. Een uitspraak ten gunste van Versatel had voor bedrijven de weg vrij had gemaakt om de Raad van Commissarissen altijd buiten spel te zetten als dat de top van het concern dat zo uit zou komen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?