woensdag, juli 27, 2005

 

Het is nog niet te laat

Wie op Internet beleggingsforums bezoekt zal het opgevallen zijn dat er bij IEX nogal wat gaande is. Mede oprichter Kraland is recent met slaande deur vertrokken en vorige week werd een voorpagina columnist betrapt op een al vijf jaar lang durende oplichting, waarbij hij onder negen pseudoniemen zijn eigen stukjes de hemel in prees en de artikelen van collega columnisten afkraakte. Hoe zielig wilt u het krijgen, maar hij werd er wel voorpagina columnist mee op de grootste beleggersite van Nederland en dat is ten koste van anderen gegaan die zonder zijn bedrog meer recht op die plek hadden. Zijn naam werd dus gevestigd terwijl hij die van anderen door het slijk haalde.
Ook diep triest is het dat IEX pas na vijf jaar iets deed aan de bescherming van haar andere columnisten. Ik sluit niet uit dat vooral dit laatste nog wel een staartje zal krijgen.
Quote vond het gisteren nodig om dus maar met een artikel te komen waarin opgeroepen wordt tot het aan banden leggen van financiele columnisten. Geen nieuw idee, want AFM speelt ook al met dat vuur.
Vuur, immers raakt het al snel onze vrijheid van meningsuiting.

- U mag niet over financiele zaken schrijven, want u bent niet gecreend... U bent gecreend, maar door de commissie van ongekozen wijze deskundigen niet akkoord bevonden. Schrijft u toch, dan volgt vrijheidstraf... -

Echter, moet ook gezegd worden, blijkt niet iedereen even netjes in de omgang, zoals die columnist van IEX zo mooi bewees. Er lopen lieden rond, ook onder financieel columnisten, die de kluit belazeren. Ze durven, of moedwilliger, willen vanwege hun duistere achterliggende redenen, niet onder eigen naam schrijven. Alle voorgestelde regels ten spijt, juist deze praktijken zullen niet tegengegaan kunnen worden met regels. Het punt van een anonieme bijdrage aan Internet leveren is namelijk dat deze anoniem is.
Hoe spijtig dan ook, zelfs als we columnisten een stempel van goedkeuring geven, dan nog zullen deze en anderen anoniem de zaak kunnen belazeren.
Het is dus een wassen neus, heel die bescherming van consumenten via deze weg.

Het is en blijft diep triest dat niet iedereen het fatsoen heeft om bij het schrijven van een concreet beleggingsadvies ook eventuele eigen posities te openbaren. Het is ook diep triest dat blijkbaar zelfs een columnist van naam een oplichter blijkt te zijn.
Kan die zich 5 jaar lang vergalloperende columnist zijn gezicht nog ergens vertonen... ?
Moeten we echter nu wassen neus regels gaan instellen, onder het mom van bescherming consumenten, omdat een enkele malloot geen benul van fatsoensnormen heeft?

Let wel, bij een eerste, door de AFM, beoogde aanscherping van de regels hoef ik me nog nergens zorgen over te maken. Ik werk al volledig volgens die nog niet ingevoerde regels, voor zover die overigens nu door mij te realiseren zijn. Ik heb er dan ook vanuit de fatsoensregels geen enkele moeite mee. Immers, ik begrijp al niet hoe iemand zich daar niet aan zou willen houden.
Waar ik me nu echter al wel zorgen over maak is of de eerste regels niet gevolgd gaan worden door nog meer regels ... en voor ik het weet zit ik als financiele politiek gevangene in een strafkamp van de AFM.
Prechter schreef er eind jaren negentig al over, de aankomende jaren zullen we, in extreme vormen, steeds meer resticties gaan zien, minder vrijheden en minder privacy. Het was hem al vanuit de economische golven duidelijk.
- Het was ruim voor de aanslagen in New York -
Of het nu onder het mom van terrorisme bestrijding of bescherming financiele consumenten is, steeds meer zullen vrijheden beperkt gaan worden tot op een punt waarop we het ineens niet meer zeggen.... We leven in een vrij land. Een eenmaal uit handen gegeven vrijheid terugwinnen is bijzonder moeilijk, zeker als de meest vrijheidslievende landen ter wereld nu net de landen zijn die vrijheden het snelste inperken. Een set nutteloze regels invoeren, daar een heel apparaat op zetten, de markt hiervoor laten betalen, drempels opwerpen.... ik zie er het nut niet van.
Maak dat bewezen bedrogzaken zoals met die columnist strafbaar worden, DAT zet zoden aan de dijk, maar ga niet onschuldigen straffen voor de zonden van de schuldigen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?