woensdag, april 20, 2005

 

Werken met opties: Margin

Er is een belangrijk gegeven dat u moet weten bij het schrijven van opties.
Ik schreef al, de verliezen zijn in theorie onbeperkt. U gaat een plicht aan.
Nu wil uw bank wel graag zeker weten dat u die plicht ook echt wel aan kunt gaan. Geen probleem als u de onderliggende waarde in bezit heeft, maar als u die niet heeft, dan wil de bank graag de zekerheid dat u voor de plicht zult opdraaien en niet dat uw bank daarvoor opdraait.
Om dat te bewerkstelligen zal de bank een margin aanhouden.

Margin
De margin wordt onder andere bepaald aan de hand van de waarde van de onderliggende waarde en de bewegelijkheid daarvan.

De bank zal de voor u geldende margin vaststellen en de waarde daarvan vastzetten zodat ze er zeker van zijn dat u aan uw verplichtingen kunt blijven voldoen.
Dit houdt dus in dat u niet meer volledig over uw vermogen kunt beschikken zodra u ongedekt opties gaat schrijven.

In uw rekening houdt u dus over een VBR over, uw Vrij Beschikbare Ruimte.
Het is zaak dat die VBR altijd positief blijft staan.
Bij het aangaan van een te schrijven positie zal dit altijd het geval zijn, maar gedurende de looptijd kan het zo zijn dat uw VBR steeds verder krimpt. Zodra deze negatief wordt zal de bank u aanmanen met spoed geld bij te storten. Als u dat niet snel genoeg doet zal de bank een Margin Call uitvoeren. Dit houdt in dat ze Ă©Ă©n of meerdere van uw geschreven posities zullen sluiten zodat uw VBR weer positief wordt.

Laat u dit nooit overkomen!

Voor het zo ver is had u al moeten ingrijpen en u moet ook nooit tot het gaatje gaan.

U kunt het voorkomen door uw posities tijdig af te dekken of te sluiten.


Bij banken is de hoogte van de margin wel eens verschillend. Er is een voorgeschreven minimum hoogte, maar banken mogen hogere eisen aan hun klanten stellen.

Bij veel banken geldt dat als u een call en een put schrijft, u slechts Ă©Ă©nmaal de hoogste margin vastgelegd zult zien worden. De beurs kan immers maar Ă©Ă©n kant op.
Wel is het dan van belang dat de looptijd van die opties gelijk is.

Als de bewegelijkheid van de onderliggende waarde toeneemt, kan de margin ook hoger gesteld gaan worden. Dit kan dus heel vervelend uitpakken als u een heel lage VBR heeft. Mijn advies is dan ook om nooit teveel hooi op de financiële vork te nemen.

Tom Lassing
www.optiespecialist.com



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?