donderdag, april 14, 2005

 

Wie schrijft blijft

Ik schreef al eerder, 75% van de uitgezette opties verloopt waardeloos.
Dit gegeven is dus wel degelijk iets om rekening mee te houden. Als u als belegger alleen maar opties blijft kopen heeft u de percentages immers tegen u werken.

U hebt mogelijk al eens gehoord van "Wie schrijft blijft"

Wat houdt dat voor een belegger in, "schrijven"?

Een belegger die een optie schrijft is in feite de tegenpartij van de belegger die opties koopt. Er moet immers iemand zijn die de gekochte optie verkocht heeft.

Het schrijven van opties is lang het exclusieve terrein gebleven van de professionele partijen. In de markt heette het dat het schrijven een veel te hoog risico kende.
U moet ook niet vergeten dat de optiebeurs pas in de jaren 70 is ontstaan. Het heeft nogal wat jaren geduurd voor dat particuliere beleggers echt doorkregen welke mogelijkheden er lagen.

Bij het kopen van opties kunt u maximaal uw inleg (de prijs van de optie) verliezen. U weet dus altijd wat uw maximale verlies zal zijn.

Bij het schrijven van opties is dat anders. U weet daar wat uw maximale winst zal zijn, maar uw verlies in principe niet beperkt.
Dit vergt dus een kwaliteit van u die bij het kopen van opties niet gevraagd wordt, namelijk discipline.

Optiespecialist bewijst al vanaf mei 2001 dat er niets mis is met het schrijven van opties, mits u maar bij de les blijft. Wat dat allemaal inhoudt leest u verderop.

Wie kunnen opties gaan schrijven en wat is er voor nodig?

- Beleggers die aandelen hebben kunnen besluiten dat ze hun aandelen wel willen verkopen tegen een bepaalde koers. Stel even, u hebt 1000 aandelen RD die nu 42 euro staan, maar u bent gaarne bereid deze aandelen te verkopen op 44 euro. Probleem is echter, de aandelen doen nu op de beurs slechts 42 euro.
De call opties met een uitoefenprijs van 44 en een looptijd van enkele maanden doen nu één euro. Als eigenaar van de aandelen kunt u dan besluiten om opties op uw bezit te gaan schrijven. Dit wordt ook wel gedekt schrijven genoemd, daar de geschreven posities zijn afgedekt door aandelen die daadwerkelijk in bezit zijn.
Gedekt schrijven is veilig, want zou de koers van RD naar 45 stijgen, dan levert u de stukken aan de koper van de opties voor 44 euro per stuk. Dat is minder dan de marktprijs, maar u mag de ontvangen premie wel houden.

Stel nu even dat de koers van RD bij het aflopen van de looptijd van de optie wel was gestegen, maar slechts tot 43,5. In dat geval liep de optie waardeloos af en kreeg u de ontvangen premie daarmee definitief in handen, zonder dat u de aandelen hoeft te leveren. U kunt nu opnieuw call opties gaan schrijven en eea nog een keer proberen uit te halen.
Waar u ondertussen wel op moet letten is natuurlijk dat de aandelen niet ineens veel minder waard gaan worden en u vanwege die reden veel geld gaat verliezen. Beleggers die deze manier van werken gebruiken kopen vaak een lang lopende put optie die ze met het te ontvangen dividend op de aandelen bekostigen. Het mooiste is het als de kort lopende call opties keer op keer waardeloos verlopen.

----

Nu kan het echter zijn dat u een daling van RD verwacht van 42 euro terug naar zeker wel 38 euro.
In dat geval kunt u als belegger een put optie kopen, maar als uw visie niet snel uitkomt, loopt u kans heel de investering te verliezen.
Wat u ook kunt overwegen is om in dat geval een call optie te schrijven.

Voorbeeld
RD staat 42 en u verwacht een daling tot 38 maar u weet niet hoe snel die daling zal gaan en ook niet wanneer deze daling ingezet zal worden. Als u een Put optie koopt loopt u kans dat de daling niet binnen de looptijd komt, of niet groot genoeg zal zijn. Er zit tijd en verwachtingswaarde in de premie van opties en die loopt eruit gedurende de tijd. Voor de koper van opties is tijd dus een vijand.
Echter zou u kunnen besluit een cal optie 44 te schrijven. Stel even, u krijgt daar een euro voor.
RD daalt daadwerkelijk, uw optie verloopt waardeloos en u heeft per optie bruto 100 euro verdiend. U maakte daarvoor slechts één keer transactiekosten, want als opties waardeloos verlopen betaalt u geen kosten meer.
Stel even, u hebt ongelijk gekregen. RD daalde niet, maar steeg naar 43,50.
Uw optie verloopt terwijl RD steeg naar 43,50. Dat houdt in dat uw geschreven call 44 waardeloos zal verlopen en u de premie dus definitief binnen zult hebben. Kortom, uw visie was pertinent onjuist en toch heeft u geld kunnen verdienen!

Nu weet ik natuurlijk niet hoe vaak uw visie op de koersbeweging juist is, maar ongelijk hebben en toch geld verdienen is veel leuker dan gelijk krijgen en toch geld verliezen.

Dat laatste wil ik ook in een voorbeeld weergeven:

Stel RD staat 42. U denkt dat RD kan stijgen naar 45 euro.
U koopt een call 42 voor 2,50. RD stijgt inderdaad, dus uw visie was juist. Echter op 44 houdt de stijging op en verloopt uw optie. De waarde van uw optie is nog altijd 2 euro, maar ondanks uw gelijk met de richting heeft u toch 20% verloren op deze transactie. U betaalde immers 2,50 en kreeg bij verkopen nog slechts 2 euro terug.

Had u tegelijk een put 40 geschreven, dan was de premie voor die put definitief binnen gekomen als RD inderdaad was gaan stijgen.

U ziet, hiermee is een eerste combinatie gevormd. In dit geval een combinatie met dezelfde insteek, namelijk een stijging van het aandeel.
Het is ook mogelijk combinaties te maken die u mogelijkheden bieden in alle richtingen.

Tom Lassing
www.beursbox.nl



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?