woensdag, april 27, 2005

 

De huidige hype

Door Tom Lassing

Als beleggers zijn we het er wel over eens dat we eind jaren negentig de hype in Internet en Technologie waarden zagen. Die hype blies zichzelf op via enorme schandalen die gepaard blijken te moeten gaan met het snel en makkelijk verkrijgen van veel geld.
De huidige hype is vanuit Nederland niet makkelijk te herkennen. België heeft het al iets makkelijker, maar in Amerika is het zonneklaar. Die hype is namelijk de huizenmarkt.
In Amerika is de prijs van huizen vorig jaar dramatsich gestegen. Er zijn cijfers die een prijsstijging van 50% aangeven. Dat is zo'n dramatisch grote prijsbeweging dat we niet verbaasd mogen zijn net een DALING van de prijs van nieuwe huizen te zien van maar liefst 9,3%. Dit was de grootste procentuele daling in meer dan 40 jaar. Het aantal huizen dat verhandeld werd nam overigens wel flink toe. De grootste stijging in tien jaar zagen we net. Alle hype trekjes zijn dus aanwezig.
Vooral in Nederland kennen we het gegeven van enorm dure woningen en misschien is het wel gelukkig dat we al enkele jaren af zijn van de extreme prijsstijgingen die we eerder zagen. Ik woon vlak bij de Belgische grens en zie hoe daar, net over de grens in België de prijzen de pan uit beginnen te rijzen. Nog altijd vreselijk veel goedkoper dan in Nederland, maar de afgelopen drie jaar gingen de huizenprijzen in de Belgische grensstreek al flink omhoog.
Hoe blaast in Amerika de huidige huizenprijzenhype zichzelf op? Mogelijk is dat al begonnen met dramatische dalingen die zich gaan opvolgen. Vervolgens komen de eerste consumenten in de problemen, want verhuizen moeten ze zo nu en dan toch, en dan blijkt er een enorme schuld achter te blijven. Op basis van de waarde van het huis kon erg veel geleend worden, maar de onderliggende waarde is te gering geworden. Een nieuw huis goedkoper kopen klinkt goed, maar die consument is een gevaar voor de geldverstrekker geworden. Immers, er staat nog een enorme schuld open. Het gevaar van een Amerikaanse economische ramp is weer een klein beetje groter geworden want consumenten die niet meer kunnen lenen kunnen ook niet veel meer omzetten. Juist op die consumentenomzet draait de Amerikaanse economie.

www.beursbox.nl



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?