woensdag, oktober 01, 2008

 

Marktwaarde en boekwaarde

Ik kreeg gisteren via twee wegen een goede uitleg over waarom veel financiële bedrijven in de problemen zijn gekomen.
Een heel belangrijke reden buiten de waardeloze leningen die ze aan elkaar verkochten is dat ze gedwongen worden hun onderliggende waarde constant bij te stellen naar de actuele marktwaarde. Stel even, een pakketje subprime hypotheken, die worden nu gewaardeerd op 20% van de oude waarde. Dat ondanks dat 75% van deze hypotheken nog altijd keurig betaald worden. De banken moeten echter de marktwaarde (20%) in de boeken opnemen en moeten door het verlies van 80% van de waarde nu hun eigen vermogen met spoed aanvullen. Dit moet omdat de huidige marktwaarde zo veel lager is. Ze hebben dus miljarden nodig, terwijl hun cash flow nog prima is. Immers 75% van de klanten betaalt keurig de rente en aflossing. In wezen zijn de banken en verzekeraars nog prima bedrijven die nog prima lopen en enorme inkomsten genereren.
In de geldmarkt echter hebben ze een groot probleem, want ze moeten miljarden aan nieuw geld aantrekken terwijl iedereen de hand op de knip houdt.
Veel van de problemem zouden dus weg zijn als sneeuw voor de zon, als:
1. De markt in die producten weer aantrekt en er reëlere prijzen worden gemaakt.
2. De regels kunnen worden aangepast zodat deze strikte regel die nu zo klemt ineens niet meer zal klemmen.
De regel is er echter niet voor niets... Ze is er gekomen omdat er ook om werd gevraagd. In de weg omhoog, toen alles meer en meer waard werd, wilden bedrijven graag sneller die meerwaarde in de boeken hebben, zodat ze sneller meer leningen konden uitzetten op de actuele waarde die ze graag snel in de boeken hadden staan.
Die hefboom is dus nu in volle vaart terug naar de bedrijven gekomen en slaat ze nu vol in het gezicht.
Zou de boekhoudregel veranderen, dan kunnen we ook op de beurs verrassingen gaan zien... Er zijn dus nog zat kansen in de markt, want de roep om aanpassing van de regel wordt luider.

Labels: , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?