maandag, september 29, 2008

 

Hyperinflatie of deflatie, kies maar

Hoe lang kan de dollar nog standhouden nu de bail outs tot in de honderden miljarden lopen?
Er is iets wat we in de gaten moeten houden. Zolang de afwaarderingen net zo hard gaan als de uitgave van nieuwe dollars is er in die zin niets aan de hand, dat er evenveel dollars in het systeem blijven. Het enige verschil is, die dollars waren eerst bedrijven waard of hadden een andere onderliggende waarde, maar de nieuwe dollars zijn slechts lucht waard. De kans bestaat dat iedereen dát op een gegeven moment door gaat krijgen (mensen zijn als groep veel stommer dan u denkt). Als ze het door krijgen is er kans op hyperinflatie.
Wanneer stort de dollar volledig in?
In principe kan het ieder moment gebeuren. Zolang echter de wereld het idee blijft houden dat Paulson en Bernanke het allemaal nog in de hand hebben, blijven ze in de dollar geloven en blijft de dollar wat waard. Kijken we serieus naar de waarde van een 1 dollar biljet, dan is één stukje toiletpapier bijna net zo waardevol. Het punt is echter, de mensheid gelooft nog altijd in die dollar en daarom vegen we onze kont nog niet af met dollars. We zouden het wel moeten doen, maar we doen het nog niet.
Wanneer kan deflatie ontstaan? Dat is als we stoppen met het bijdrukken van dollars en de afwaarderingen in dit tempo blijven voortduren. Er verdwijnen dan miljarden dollars die in rook opgaan en we gaan dan zien dat geld een schaars goedje wordt. Beide zaken zijn rampzalig en kunnen ontlopen worden door zo min mogelijk in de geraakte munt(en) te zitten. Goud en zilver, of een andere valuta die wel gedekt wordt door iets dat meer is dan een schuldbekentenis.

Labels: , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?