maandag, september 01, 2008
Betalen in goud
De dollar en de euro zijn munten die momenteel geen enkele dekking in goud meer kennen.
Dat was vroeger wel eens anders. De dollar bijvoorbeeld, maar ook de gulden, waren ooit munten die een goudstandaard kenden. Iedere dollar of gulden was een bepaalde hoeveelheid goud waard en kon er voor ingewisseld worden. Zelfs in de munten zelf was edelmetaal verwerkt. Zo zit er in de guldens die uitgegeven zijn tussen 1919 en 1954 maar liefst 7,2 gram zilver. Na 1954 werd de munt kleiner en was vanaf dat moment het gewicht aan zilver voortaan 4,68 gram.
De dollar ging volledig van de goudstandaard af rond 1970 en de gulden niet veel later. Vanaf dat moment is ons geld niet meer gekoppeld aan een onderliggende waarde in edelmetaal.
De geschiedenis leert ons dat landen die dat deden uiteindelijk altijd via hyperinflatie afscheid moesten gaan nemen van hun munt. Ook de dollar en euro staat dat dus te wachten. Alleen wie dan goud, zilver of een sterke buitenlandse munt heeft, overleeft zonder veel waarde te verliezen. De mensen op straat eisen op een gegeven moment de goudstandaard terug.
Ook wij kunnen dat nu weer doen. Goldmoney is een bank die vanaf Jersey de mogelijkheid geeft tot het aanhouden van een rekening waarbij ze de tegenwaarde van uw geld in goud aanhouden. In feite koopt u goud en dat goud wordt dan uw bezit. Elektronisch kunt u met uw onderliggende goudbezit gaan betalen, of betaald gaan worden. Als nu een bedrijf of een particulier met een rekening daar iets wil kopen/verkopen dan kan ik ze letterlijk in goud betalen. Nu nog geen acuut voordeel, maar mocht hyperinflatie toeslaan, dan zult u zien dat er wel degelijk voordelen aan in goud kunnen betalen bestaan.
Meer (Engelstalige) informatie vindt u hier.
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl
Labels: echtgeld, goldmoney, goud, jersey