woensdag, juni 18, 2008

 

Beleggen in Vastgoed

Lezers van de Beursbox nieuwsbrief weten dat ik al flinke tijd geleden afscheid heb genomen van vastgoedfondsen. Ik was indertijd iets te vroeg, want na het afscheid stegen de koersen nog iets, maar ik was tevreden. Wederom had ik namelijk gebruik kunnen maken van het feit dat vastgoedfondsen lange periodes onder hun intrinsieke waarde kunnen noteren, waarna de zaak zich omkeert en ze lange tijd boven die intrinsieke waarde noteren. Op zo'n hogere dan intrinsieke waardering wordt het tijd om afscheid te nemen, maar daarmee is natuurlijk niet gezegd dat het op de top is.
Wat dan wel gedaan is, is dat geprofiteerd is van de groter dan gemiddelde stijging.
Ik nam dus afscheid en was tevreden. Kijk ik nu naar de vastgoedfondsen, dan zullen de meeste aandeelhouders in die sector niet tevreden zijn. De koersen zijn wereldwijd het laatste jaar over een breed front met 30 tot 40% gedaald.
Wanneer stap ik weer in? Nu in ieder geval nog niet. Op dit moment zijn in steeds meer landen de vastgoedprijzen aan het dalen en het lijkt haast wel een domino effect. Het begon in Amerika, toen sloeg het over jaar de vakantiehuizen in Spanje waar vooral Engelsen last van hadden. Vervolgens was het Engeland zelf dat het zwaar te verduren kreeg. Momenteel liggen de huizenprijzen in Japan onder vuur en is het de vraag of we in Nederland de extreem hoge waardering vol kunnen houden. Een reden voor de Nederlandse hoge prijzen is het gebrek aan nieuwe huizen, de verhuis boete in de vorm van de overdrachtsbelasting en misschien ook wel het simpele feit dat de huizen al zo duur zijn. De doorstroming was in Nederland afgelopen winter vrijwel tot staan gekomen en dat maakte de beschikbaarheid van huizen lastig. Schrikbarend is de laatste weken overigens het aantal huizen dat ineens op de markt kwam. Het is nu hollen of stilstaan en dat is geen goed teken. Vooral in de vinex locaties staat extreem veel te koop. Ik ben overigens erg benieuwd waar die verkopers naar toe denken te gaan als ze eenmaal verkocht hebben.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?