zaterdag, juni 14, 2008

 

Arcelor Mittal analyse

ArcelorMittal (MT)

Door Wouter Hommes

Cijfers

Koers ($): 95,28

EPS, laatste 12 maanden: 7,47

P/E: 12,80

EPS, 2008: 9,14

Forward P/E: 10,40

Price/Sales: 1,20

Net Profit Margin, 5-yr avg: 12,90

Price/Book: 2,29

Return on Equity, 5-yr avg: 26,90

Price/Cash Flow: 7,80

Return on Assets, 5-yr avg: 11,70

Debt/Equity: 0,60

Return on Capital, 5-yr avg: 16,30

Het Bedrijf

ArcelorMittal is de grootste staalproducent ter wereld. Het opereert in 32 landen, terwijl het in 170 landen klanten heeft. ArcelorMittal produceert ook op grote schaal het basisproduct voor staal, ijzererts, waardoor het voor 75% zelfvoorzienend is. ArcelorMittal ontstond door een fusie tussen Mittal Steel and Arcelor in 2006, waardoor het de eerste staalproducent werd met een productie van meer dan 100 miljoen ton per jaar, zo’n 10% van de wereldproductie.

Geschiedenis ArcelorMittal is een bedrijf dat zo groot is geworden door honderden fusies en overnames. Zo is Mittal Steel ook een fusie geweest binnen de Mittal familie: LNM Holdings en ISPAT International in 2004. Deze tak van het bedrijf van voor de fusie vond zijn oorsprong in 1976. In plaats van de ellenlange lijst van fusies en overnames op te sommen, is het misschien interessanter te kijken naar het leven van Indiërs Lakshmi en vader Mohan Mittal, grondleggers van het enorme staalconcern. In 1971, op 19-jarige leeftijd en nog studerend, besloot Lakshmi parttime bij het staalbedrijf van zijn vader te werken, dat goed was voor een productie van 20.000 ton per jaar. Geholpen door de strenge productie- quota van staal in India in die tijd, zocht Lakshmi naar buitenlandse mogelijkheden hun staal imperium uit te breiden. Deze werden gevonden eerst in Jakarta, waarmee Lakshmi zijn eigen bedrijf startte in 1976: ISPAT International. Vanaf het begin was Lakshmi bezig met het verlagen van de kosten en verhogen van de productie. Op deze manier zorgde hij zelfs voor een revolutie in de staalmarkt: in plaats van staalschroot als basismateriaal te gebruiken voor de productie van staal, ontdekte hij ijzererts als potentieel basismateriaal, waarmee hij de kosten van staalproductie met 40% verkleinde. De decennia daarop

kenmerkten zich door het opkopen van vaak verliesgevende staal – en ijzerertsproducenten van overheden en te transformeren tot zeer winstgevende bedrijven in Trinidad & Tobago, Mexico, Canada, Kazachstan, de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland enzovoorts, door zowel ISPAT International als LNM Holdings. Zij fuseerden in 2004, en vormden Mittal Steel.

Arcelor is het gevolg van een fusie die in 2002 werd voltooid tussen het Luxemburgse Arbed, Het Spaanse Aceralia en het Franse Usinor. Van deze bedrijven heeft Arbed de langste historie: het begon in 1882 als Establishment of Société Anonyme des Hauts Fourneaux et Forge de Dudelange en wordt, zoals alle andere takken van de ArcelorMittal fusie, gekenmerkt door een rijke geschiedenis van fusies en overnames.

Bron: www.arcelormittal.com

Toekomst Ook de toekomst van ArcelorMittal zal zich laten kenmerken door vele overnames. Fusies zitten er waarschijnlijk niet meer in, aangezien het al met afstand het grootste staalbedrijf ter wereld is. De vraag roept zich dan ook op wat de groeimogelijkheden zijn voor ArcelorMittal. Deze zijn op te sommen in vier punten:

1) Synergie. De fusie in 2006 heeft geleid tot kostenbesparingen, en deze zullen dit jaar worden afgerond.

2) Overnames van zowel staalproducenten als ijzerertsproducenten.

3) Intensivering van Orissa en Jharkhand staalfabrieken in India, goed voor een capaciteit van 12 miljoen ton staal per jaar elk. Vanaf 2011-2012 in gebruik.

4) Vergroting van de winstmarges. ArcelorMittal heeft aangekondigd haar staalprijzen te verhogen met ongeveer 20% en verwacht een verlaagd belastingtarief van 15-20%.

Bron: www.arcelormittal.com

Met een P/E van 13 en een Forward P/E van 10 mag ArcelorMittal goedkoop genoemd worden, gezien het feit dat er nog altijd ruimte is voor voldoende winstgroei en het bedrijf zich een monopolie positie aan het verschaffen is in de staalindustrie. Zo biedt ArcelorMittal, met de huidige prijs van onder de 100 dollar een uitstekende belegging voor de lange termijn, en een uitstekende hedge tegen stijgende grondstoffenprijzen.


Labels: , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?