maandag, mei 26, 2008

 

Huizenmarkt

De collega's van Elliott Wave International, met wie we samenwerken, hebben een mooi artikel geschreven over de huizenmarkten in de wereld.
We hebben allemaal gehoord van de huizenbubble, waarbij Beursbox waarschijnlijk de eerste was die in de benelux de huizenmarkt bubbel van Amerika voorstelde. Ik kreeg er toen nogal wat reacties op, omdat het toen allemaal volgens wat lezers niet zoveel voorstelde. Deels klopte dat, maar de kredietcrisis die volgde, maakte toch wel duidelijk dat die huizenbubbel in Amerika wel degelijk erg belangrijk was. De huizenprijsstijgingen in de periode 1990 tot 2007 waren, wereldwijd gezien, in Amerika niet zo heel extreem. Amerika stond op plaats 13, daar waar Nederland op de 2e plaats en België op de 8e plaats staan. In hoeverre die stijgingen in België ook niet deels door Nederlanders veroorzaakt werd is de vraag, maar vooral in de grensstreek gelden in België andere prijzen voor huizen dan in de rest van België.
In Amerika zijn ze nu bang voor het feit dat hun crisis al zo groot was, terwijl ze slechts op de 13e plaats kwamen. Hoe groot worden de problemen dan niet in die andere twaalf landen, die een nog veel hogere stijging kenden.
Wat ze in Amerika vergeten, is het feit dat de crisis in Amerika samenging met slechte leningen. Leningen aan mensen die die leningen echt niet konden opbrengen. Dat is in de Europese landen veel minder het geval. Het is dus niet gezegd dat DUS in de andere landen ook problemen moeten ontstaan, maar wel is duidelijk dat de nummer drie, Engeland, wel degelijk ook haar problemen kent. Ook de nummer negen, Spanje, heeft momenteel problemen in haar huizenmarkt.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?