vrijdag, januari 25, 2008

 

Fraude bij SocGen

Een dertigjarige trader had heel de bank onderuit kunnen brengen, maar deze hoog intelligente man verspeelde 'slechts' 5 miljard euro voor hij gesnapt werd. Volgens SocGen was de man hoog intelligent, maar dat houdt niet in dat je ook kan beleggen. Die fout blijven ze keer op keer maar maken. Overigens had Jerome Kerviel een loon van zo'n 100.000 euro per jaar en was hij binnen de bank dus helemaal geen grote jongen. Het lijkt er dan ook sterk op dat SocGen een medewerker verantwoordelijk probeert te maken voor de enorme fouten die de bank als bedrijf maakte. Zo'n kleine trader moet niet in staat zijn om voor 40 miljard euro aan posities in te nemen. Zoiets moet toch iemand opvallen? De manieren waarop binnen de bank wordt gewerkt, vragen slimme hersens, maar het is echt de vraag of ook banken uiteindelijk niet beter af zouden zijn als ze weer ouderwets gaan beleggen. Ze zouden misschien die supersnelle secondenhandel beter links laten liggen. Het risico is te hoog en dat mag op meerdere manieren gelezen worden.
De meeste knappen koppen hebben de banken al verlaten en hebben hun eigen hedge fund opgericht. De banken zijn het spelletje blijven spelen, maar het management heeft geen idee hoe het gespeeld wordt. Ze hebben echt geen idee welke risico's er door de traders worden genomen. Als het dan mis gaat, dan heet het dat de trader de zaak had opgelicht en dat er fraude in het spel is, maar waarschijnlijker is het feit dat het gewoon gierend mis ging zonder dat er echt sprake is van fraude.
Ze nemen gewoon een positie in en kwamen in bijvoorbeeld de herstelbeweging van de Yen klem te zitten. Gezien het tijdstip dat eea naar buiten kwam lijkt me dat één van de meest waarschijnlijke scenario's.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?