dinsdag, januari 15, 2008

 

China neemt maatregelen

In China beginnen ze groeipijnen te krijgen en de nieuw verkregen rijkdom begint bij sommige ondernemers het idee te geven dat ze boven de wet staan. (waar kennen we dat van, in het Westen denken CEO's dat ook al) De Chinese overheid heeft daarom de straffen voor prijsafspraken enorm veel zwaarder gemaakt. De laatste tijd gingen de voedselprijzen in China extreem omhoog en dat was niet alleen omdat overal ter wereld de voedselprijzen omhoog gingen.
De straffen voor prijsafspraken zijn nu tien keer zwaarder geworden. Nog altijd is de maximum straf echter 'slechts' 130.000 dollar, dus de grote jongens zullen zich er niet te druk over maken.
In China is de prijs van voedsel zeer belangrijk omdat de helft van de bevolking nog altijd als 'arm' te bestempelen is en zeker de helft van hun karige inkomen moeten uitgeven aan voedsel. Wil het land ernstige sociale onrust buiten de deur houden, dan mag de voedselprijs voor ruim een hal miljard mensen niet te ver oplopen. Als nu prijzen meer dan 5% stijgen moet dat aan de overheid gemeld worden.
China heeft nu ook de uitvoer van voedsel extra belast, zodat het interessanter is voor handelaren om hun handel binnen China te verkopen.
Een andere grote angst van de machthebbers in China is het feit dat de initiatiefnemers van die enorme bouwwerken in China hun leningen niet meer gaan betalen. Daarom is nu de rente verhoogd, om zo nieuwe investeerders af te schrikken. De economische groei komt nog altijd uit op 10%, maar ze moeten alert blijven. Een ontevreden Chinese bevolking is voor heel de wereld een ramp. Het gele gevaar is niet weg, ze is nu echter haar energie op groei aan het richten. Als die focus veranderd wordt het voor de wereld oppassen.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?