vrijdag, december 08, 2006

 

Rijkdom verdeling

De rijkste 1% mensen in de wereld bezit 40% van alles op aarde. Van die rijkste 1% woont 89% in Amerika, Engeland, Frankrijk en Japan. De resterende 11% van die rijkste 1% woont in andere landen.
De rijkste 2% van alle mensen bezitten 50% van alles op aarde.
Het is dus niet alleen zo dat rijkdom tussen mensen wel erg ongelijk verdeeld is, maar ook tussen landen is dat zo. Het Westen is waarschijnlijk vooral door de industriƫle revolutie op voorsprong gezet. Voor dat moment was de rijkdomverdeling in de wereld heel anders.
Het ziet er naar uit dat binnen 50 jaar heel de verdeling weer zal veranderen. Er zijn nu al meer dan 300.000 miljonairs (in US dollars gemeten) in China en dat aantal zal toenemen en de rijkdom per miljonair zal daarbij nog enorm toenemen. Ook India is een land in groei. Achterblijvers zijn in dat kader nog altijd Afrika, maar ook Zuid en Midden Amerika blijft vastzitten in een structuur waarin het zichzelf iedere vijftien jaar weer in de problemen draait.
Vooral Europa zal naar verwachting de aankomende tientallen jaren gaan inleveren. Het heeft niet de kracht van de huidige supermacht Amerika en kan dan ook zijn zijn wil aan anderen opleggen zoals Amerika dat economisch heel succesvol doet. Zolang de wereld de dollar accepteert, heeft Amerika geen problemen. Op het moment dat de rest van de wereld de dollar uitkotst heeft Amerika een probleem. Steeds meer Amerikanen beginnen zich dat te beseffen. Weinigen daarvan zitten op posities die er toe doen in Washington. Over die dollar binnenkort meer.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?