donderdag, september 28, 2006

 

DSM gaat inkopen

Ook DSM stelt zich in het rijtje bedrijven dat haar geld niet meer wil gebruiken om te ondernemen, maar het liever gebruikt om eigen aandelen in te kopen. In mijn ogen een zwaktebod en daarbij een manier om vooral kleinere beleggers uit de aandelen te krijgen. Immers zullen normaal gesproken de grote houders op hun aandelen blijven zitten. Juist de aandelen bij particulieren, die veel sneller van hand tot hand gaan, zullen uit de markt genomen worden.
Bij vraag naar de aandelen DSM zijn er dan minder aandelen beschikbaar en vooral de kleinere belegger zal dan in de toekomst de prijs gaan opdrijven. Dit ter meerdere eer en glorie voor vooral het management, dat voor deze briljante stap rijkelijk beloond zal worden door optieregelingen.
In feite belonen we dus slecht ondernemersschap, want de beurskoers opdrijven door ondernemingsgeld in te zetten ter aankoop van eigen aandelen is geen ondernemen. Het is slechts het geldsysteem misbruiken. DSM geeft aan dat ze het vreemd vermogen in de ondernemeing wil doen toenemen. Immers valt er dan meer rendement op eigen vermogen te maken. Een andere manier om de schuld te doen toenemen is endere bedrijven over te nemen en dat te financieren met vreemd vermogen. Volgens DSM is dat nu te duur. Dat is opmerkelijk, want volgens het FED model dat Hendrik Oude Nijhuis gisteren de lezers van www.beursorakel.com toestuurde, is er geen sprake van dure aandelen. Klikt u op "onze gratis tips" om voortaan ook de WB tips te verkrijgen.
Bij DSM gaat het om terugkoop eigen aandelen te waarde van een bedrag van maar liefst 750 miljoen euro. Dit houdt in dat we hier praten over meer dan 10% van het totaal aantal aandelen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?