woensdag, februari 08, 2006

 

Beleggen in China

Waarom blijven de beurzen van China zo achter en hoe kunt u toch redelijk veilig in China beleggen.
De reden waarom beleggen in China niet wil lukken is vrij simpel. Het is daar zoals de Internet business was in 1998 en 1999.
Alles is goed, alles kan, als het maar goedkoop of gratis is. Alles, letterlijk alles kan worden nagemaakt. Het idee van een 'intellectueel eigendom op een idee' bestaat in China niet.
Stel dus dat iemand in China een aardig idee heeft, dan kan deze er zeker van zijn dat niet één of twee anderen hem nadoen, maar honderden zo niet duizenden hem of haar gaan nadoen. Geld lenen is geen probleem, als je alleen al zegt dat je een idee hebt, dan is dat voldoende voor een lening.
Het mag dan ook geen verrassing zijn dat slechts weinig Chinese bedrijven structureel winstgevend zijn. Immers, het jaar nadat ze winst gerapporteerd hebben gaan anderen het concept kopiëren. Ze krijgen er van banken en investeerders gratis geld voor en zolang de groei van de economie rond de 10% ligt kan iedereen een grijpstuiver verdienen. Er komt steeds meer geld in dit systeem, dus per saldo kan iedereen nu winnen.
Structureel is er echter iets mis. Dat structurele probleem komt pas boven water als de economie een jaar 'slechts' 5% groeit. Dat moment kunnen we op wachten. Immers moeten leningen een keer terug komen en de geschiedenis leert ons daarbij dat economische groei lang kan aanhouden, maar dat de correctie een keer komt. Als ze dan komt, dan is ze veel harder dan we van een dipje in de groei van 10% naar 5% zouden verwachten.
Voor veel beleggers die in China hun toekomst zagen is het al enige tijd een vrij mager verhaal. Mijn advies is dan ook om slechts in die bedrijven te investeren die een boekhouding voeren zoals in het Westen. Daarbij raad ik u aan slechts in de beste bedrijven die u kunt vinden te beleggen. Bedrijven die jaren achtereen winst weten te rapporteren. Het moeten vooral bedrijven zijn die niet makkelijk te kopiëren zijn.
Waar vindt u de aandelen van dit soort bedrijven? Heel simpel, in Amerika via de ADR notering. Dit is een manier waarop buitenlandse bedrijven ook op de Amerikaanse beurs genoteerd kunnen staan. Het voordeel voor de bedrijven is een exposure in de belangrijkse beleggingsmarkt ter wereld, namelijk de Amerikaanse. Nog altijd is meer dan de helft van het wereldwijd belegde vermogen in Amerika te vinden.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?