maandag, februari 06, 2006

 

Bedriegelijk Pennystock Aanbevelingen

Eind jaren negentig werd bekend op welke wijze onder andere de maffia haar greep op de beurs had verkregen. Wat ze indertijd deden was iets wat we 'pump and dump' zijn gaan noemen. Daarbij werd een aandeel rustig, maar groot ingekocht. Door die gestage aankopen werd langzaam een mooi technisch beeld opgebouwd, met toenemende volumes. Precies zoals beleggers graag zien. Als dan het aandeel rustig een mooie stijging had laten zien werd het groot bij beleggers aangekondigd, waarna de lucht er door de enorme vraag flink ingepompt werd. Het mag duidelijk zijn dat de koers van een pennystock dan door de enorme vraag omhoog vliegt, waarna de eerste kopers hun stukken verkochten en binnenliepen.
Het was in de tijd dat nog wat na te gaan waar de aanbevelingen vandaan kwamen. Beleggers en toezichthoudende autoriteiten waren nog zeer na?ef. Zelfs de maffia was achteraf bezien nog vrij na?ef. Immers, ze waren uiteindelijk te traceren.
Heel deze praktijk wordt nog dagelijks toegepast, maar veel grootschaliger. Het werkt nu als een computervirus. Een aanbeveling wordt nu als spam en vergelijkbaar met een virus de wereld ingeslingerd. Letterlijk honderden miljoenen mails gaan de deur uit met dezelfde aanbieding voor een klein pennystock. Het is hetzelfde spelletje, alleen nu op een manier verzonden die niet terugwijst naar één persoon of organisatie. Nu zult u denken: 'dan hoef je toch alleen te kijken wie grootaandeelhouder van het besproken aandeel is', maar daar is nu ook aan gedacht. Door nu slechts relatief weinig aandelen te kopen valt de aanbeveler niet op. Het spel met de rustige opbouw wordt niet meer gespeeld. Het is nu slechts iedere week een nieuwe aanbeveling, blind de markt in. Het is nu geen grote klapper in één keer meer, maar iedere week steeds een kleintje. Immers zijn er zat beleggers die de verleiding niet kunnen weerstaan en in zo'n spammail tuinen. Er staan duizenden pennystocks genoteerd op beurzen over heel de wereld, dus 'op' raakt de voorraad nooit.
U bent gewaarschuwd.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?