donderdag, december 15, 2005

 

Dreigende vastgoedcrisis in Duitsland

Een ernstig gegeven uit Duitsland... Deutsche Bank heeft haar 6 miljard euro grote vastgoed beleggingsfonds Grundbesitz-Invest bevroren. Wij kennen dit als een actie die Robeco ooit begin jaren negentig met Rodamco deed.
De reden: Deutsche Bank kan niet garanderen dat haar waardering van de bezittingen nog juist is. Om nu te voorkomen dat beleggers massaal afscheid nemen is in overleg met de toezichthouder besloten dat beleggers tot februari niet in de aandelen mogen handelen. Dit houdt voor aandeelhouders in, niet aan hun eigen geld mogen komen! Zo makkelijk bent u dus van uw geld te scheidden! Gisteren had u nog liquide bezittingen in een vastgoedfonds en vandaag heeft u slechts bevroren bezittingen waarvan de waarde discutabel is. Deutsche Bank hartelijk dank!
Problemen in dit fonds zullen bij beleggers ook vraagtekens plaatsen bij andere vastgoedfondsen. Het lijkt me daarom niet onverstandig om hier snel te handelen als u het geld dat u nu in vastgoed heeft snel nodig denkt te hebben. Als belegger heb ik ook weinig trek te wachten tot hier ook bijltjes gaan vallen.
Dat u en ik met onze eventuele verkopen andere vastgoedfondsen in problemen kunnen brengen is ons probleem niet. Dat klinkt hard, maar bedenkt u zich het volgende: niemand die u beloond voor het feit dat u een toffe peer of vlotte meid bent die als mak lammetje het geld in vastgoed liet zitten en de waarde vervolgens alsnog zag verdampen, omdat een bank als Deutsche Bank er een rotzooi van maakte. Het is een harde wereld, die financiƫle wereld en als uw verkoop een vastgoedfonds in problemen brengt, dan is dat mooi jammer voor ze. Niet u en ik zijn het probleem, maar Deutsche Bank is het probleem. Die hadden hun werk moeten doen!
Het probleem is overigens niet zo zeer de totale markt zelf. Het is puur de waardering die Deutsche Bank aan haar bezittingen heeft gegeven.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?