donderdag, december 01, 2005

 

De nieuwe wereldorde van Amerika


De Daily Reckoning is één van de weinige dagelijkse nieuwsbrieven die ik met grote interesse lees. Een Engelstalige nieuwsbrief die helaas vanuit Londen wordt gevoerd. Ik zeg helaas, omdat ik zo graag had gezien dat een Amerikaan die in Amerika woont het inzicht zou hebben dat deze nieuwsbrief laat zien. Nu weten we dat Amerikanen slechts de helft van het nieuws te horen krijgen, maar gezien het feit dat ik het zo eens ben met de visie uit Londen, ben ik zo bang dat wij slechts de andere helft te lezen krijgen.
Waarom 'zien' Amerikanen niet in dat ze, net als het Romeinse rijk ooit deed, ten onder aan het gaan zijn aan schulden en schermutselingen aan de grenzen?
De Amerikaanse staatsschuld is nu 8 triljoen dollar, dat is meer dan alle vorige Amerikaanse regeringen BIJ ELKAAR geteld aan schuld opgebouwd hebben! U mag daarbij alle schulden vanaf 1776 tot 2000 optellen.
Het tekort op de staatsboekhouding van alleen dit jaar 2005 zal al 319 miljard meer staatsschuld opleveren.
Wat bracht de Amerikanen ertoe om de goede financiële erfenis van Clinton zo snel en efficient om zeep te helpen zodat het land straks ergens uitkomt als de nummer 4, 5 of 6 economie van de wereld (2040-2050)?
Natuurlijk, 11 september moest gewroken worden, maar dat was met de val van Afghanistan al geregeld. Hoe de geschiedenis dan de vervolgstap richting Irak zal beoordelen is heel interessent. Amerika MOEST ineens de politieman van de wereld worden en MOET haar vrijheid opleggen aan anderen. Was het toeval dat Amerika net een cowboy als leider had, of was dat in feite al voorgeprogrammeerd in de hoofden van zo velen? Bob Prechter claimt dat een land de leider krijgt die het wenst. Hoewel het in de eerste ronde niet echt de verkiezing van Bush was, met de tweede ronde bewees hij dat de Amerikanen wel blij met hem waren. Graag volgden ze hem de afgrond in, alleen hebben ze zelf nog steeds niet door dat de weg leidt naar de afgrond, of staan wij al zo scheef dat we niet zien dat Amerika gelijk heeft en wij niet? Ik blijf het zo fascinerend vinden dat de visies van Europa en Amerika zover uiteen liggen. Europa zegt dat Amerika minder op de pof moet kopen en Amerika zegt dat wij meer moeten consumeren. Amerikanen willen zich uit de problemen consumeren, maar die grap ging zestig jaar op, maar in Europa geloven we daar niet meer in.

De visie van de gemiddelde Europeaan is dat als Amerika zich het vege lijf wil redden, dat ze dan snel harde besluiten moeten nemen. Eigenlijk zou Amerika een nieuwe regering moeten hebben. Een regering die vooral kijkt naar de eigen economie en snel stappen zal nemen om de acute problemen aan te pakken. Economische groei, afneme staatsuitgaven, kleinere schulden en betaalbare pensioenen zijn de grootste problemen. Irak is voor Amerika in feite geen issue meer. Die enorme blunder van Bush kostte niet alleen meer dan 2000 Amerikanen het leven, maar is er ook de oorzaak van de Amerika nu armer dan blut is. Als Bush vandaag zou opstappen, dan zou de nieuwe president overmorgen beginnen met de terugtrekking van de Amerikaanse troepen. De kruisvaart van Amerika is militair gezien mislukt. De snelle overwinning is tot een bleeder geworden die de staatskas al meer dan 200 miljard gekost heeft. Als Amerika niet oppast zal straks ook het economische doel definitief verloren gaan. Amerika ging de oorlog in Irak vooral in vanwege de oliebelangen. Het stationeren van Amerikaanse soldaten in een heleboel landen heeft niet het positieve effect gehad van wat Bush voor ogen had. Zijn doel was namelijk niet alleen de Iraakse olie in handen krijgen, maar ook zijn invloed in de regio vergroten en daarmee de helft van de op de wereld beschikbare olie onder Amerikaanse paraplu brengen.
Laat niemand zeggen dat Bush geen strategie had. Hij had dat wel degelijk, maar met zoveel arrogantie uitgevoerd en zo opzichtig gelogen dat Amerika geen enkele goodwill heeft kunnen kweken. The Evil Empire in de wereld is nu Amerika geworden. Amerika, dat mensenrechten niet respecteert, milieuverdragen niet naleeft en dat in feite letterlijk alles doet om slechts haar eigen belangen veilig te stellen.


Er komen de aankomende jaren nog zat oorlogen aan. Het zullen grensschermutselingen zijn, maar dan vooral economisch uitgevochten. De nieuwe ronde van het 'landje veroveren' is namelijk nog maar net begonnen. De spelers zijn nu bovenal Amerika dat een enorme voorsprong heeft. China, Rusland, Frankrijk, Iran en Japan zijn enkele van de andere spelers. Indonesië maakte vandaag ook bekend dat het speler in het spel is geworden. Niet mondiaal, maar lokaal wil Indonesië een toontje hoger gaan zingen. Een aantal eilanden aan de grens van de archipel zullen geclaimd gaan worden. Probleem is dat andere landen die claim niet altijd zullen accepteren en hun marine en soldaten dan ook naar die eilanden sturen.
Slachtofferlanden zijn vooral de Arabische landen, maar ook Afrikaanse landen en vergeet niet, ook enkele Oost-Europese landen. Europa is te zwak om de nieuwe lidstaten tegen Amerika en/of Rusland te beschermen. De onbewezen CIA gevangenissen geven wel aan dat Amerika ook in gevecht is met Europa. De Europese Unie dreigt nu het stemrecht te ontnemen van Europese landen die CIA gevangenissen huizen.
Ook hier zien we al een machtstrijd met Amerika en dat nog wel gevoerd binnen de grenzen van het Europese blok.

Rusland en Amerika willen hun macht ook in Europa laten gelden. Niet dat deze laatste twee snel zullen binnenvallen met legers, maar ze zullen wel economisch de landen ontwrichten als ze hun zin niet krijgen. Bush zei als eens, wie niet met ons is, is tegen ons. Nederland begreep onder leiding van Balkenende direct hoe de vlag erbij stond. Balkenende kroop heel snel op schoot bij Bush. Frankrijk en Duitsland hadden meer lef, maar daarmee was het wel verdeel en heers in Europa geworden, want Blair zat ook al op schoot bij Bush. Bij het landje veroveren en het veilig stellen van olierechten staat Europa vrijwel achteraan. Engeland werd eerder deze week pas wakker toen het bemerkte dat het geen rechten op gasleveranties heeft. Engeland moet nu al veel meer voor het gas dan Nederland betalen. Ook Engeland heeft nu begrepen dat het spel hard gespeeld wordt en dat vriendje van Amerika zijn niet helpt als je gas en olierechten wilt hebben. Amerika heeft met Bush aan het roer geen vrienden. Het heeft slechts kolonies, zoals Europa dat vroeger ook had. Engeland is een moderne versie van een kolonie van Amerika geworden. Nederland heeft daar minder last van omdat de band met Europa hier
gewoon veel sterker is. Engeland dreigt nu buiten de boot te vallen want Europa ligt nu verder van Engeland af dan dat Amerika dat ligt. Amerika echter zal niet veel doen om Engeland te helpen. Het kan het niet doen, want Amerika heeft het geld niet.

De komende oorlogen gaan over olie en over eilandjes die toevallig op mogelijk olierijke plekken in de wereld liggen. Het zullen ook vooral burgeroorlogen zijn, waarbij 'opstandelingen' in het buitenland getraind worden en door geheime diensten ondersteund zullen worden in hun opzet de regering omver te werpen. Als dank wil de hulpvaardige dan graag de toekomstige olierechten hebben, ten koste van de partijen die ze tot dan toe hebben. Het is allemaal niet nieuw, maar wat nieuw is, is dat er bij het landje veroveren nu geen ideologie meer achter zit. Alleen bij de vrijheidstrijders is er nu soms nog sprake van ideologie. 'Godsdienst', gevoed door Iran, 'democratie', gevoed door Amerika. Als er geen binnenlandse vrijheidsstrijders zijn, dan worden die gekweekt. Die kweekvijvers bevinden zich over heel de wereld, tot in België en Nederland aan toe, zoals ook de afgelopen dagen weer bewezen hebben. Mensen zijn overal voor te ronselen, als je het maar goed aanpakt. Dat laatste is geen probleem, een nieuwe industrie is geboren.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?