maandag, november 28, 2005

 

Rienk H. Kamer symposium

Afgelopen vrijdag was ik te vinden bij het Rienk H. Kamer symposium.
De naam Rienk H. Kamer kennen velen van een schandaal van tientallen jaren geleden. Een schandaal waar niemand het fijne nog van weet, maar het zal de man enorm lang overleven.
Kijken we even naar wat Rienk Kamer nu neerzet, dan zien we dat hij de enige in Nederland is die ieder jaar 2000 beleggers een flinke som geld kan laten betalen om hem vijf uur aan te horen. Hij is ook de enige in Nederland die zo'n groot evenement in zijn uppie weet op te zetten.
Nu is de vraag, is wat Kamer te vertellen heeft het waard om naar te luisteren? We kunnen immers het American Land Program (ALP) gebeuren wel steeds voorhouden en niet gaan luisteren omdat hij toen een fout maakte, of we gaan eens kijken of er wat zinnigs uitkomt.

Ik kan u vertellen, in Nederland ken ik niemand die een betere analyse van de globale financiƫle stand van zaken kan geven.
Een helder en duidelijk voorgedragen verhaal met citaten van vele bekende economen en ondernemers die duidelijk maken dat Rienk niet alles verzint, maar dat het verhaal op bepaalde onderdelen gedragen wordt door personen die op die vlakken als expert bekend staan. Verder veel grafieken met vroegere hausses en baisses. Puur voor de analyse is dit symposium de moeite waard.

De conclusie van Rienk Kamer is duidelijk. De AEX is de aankomende tijd NIET interessant genoeg. Nog altijd zitten we in een baisse markt. Ja, de beurs is dit jaar prachtig gestegen. Ook in de dertiger jaren zagen we dit soort stijgingen in de baisse markt. Als de grafieken op elkaar gelegd worden in de AEX procentueel nog altijd keurig binnen het patroon van de dertiger jaren te vatten.
Dit zal als een schok ervaren kunnen worden voor de zeer positief ingesteld beleggers, maar puur op historische gronden kan het dus nog altijd zo zijn dat de AEX in een neerwaartse trend zit.

Waar dan wel heen als de AEX niet interessant genoeg is?

Japan heeft bewezen dat haar beurs onafhankelijk beweegt van de Westerse beurzen. De geschiedenis leert ons dat baisse markten zo'n 16 jaar duren. Japan heeft ook een baisse gehad van ongeveer 16 jaar. Het herstel van Japan zou dus, normaal gesproken, niet kortdurend zijn, maar zou nu structureel van aard kunnen zijn. In dat geval is instappen fundamenteel gezien een prima keuze zijn. Ook na de stijging die we nu al gezien hebben!

Wat is er dan nog meer interessant?

Gas en gasvervoer zijn interessant. Nucleaire energie en uranium zijn zijn ook interessant. Nu olie steeds schaarser gaat worden zal de wereld toch overstappen op nucleaire energie. Andere alternatieven, zoals waterstof en windenergie kunnen bij lange na niet de vervanging van olie worden. Zonne-energie is ook alleen een leuke aanvulling, maar geen vervanging van olie.
Als er al alternatieven voor komen, dan zal het nog zeker 20 jaar duren voor ze eventueel interessant zijn. Kortom, op dit moment is er geen vervanging voor olie voorhanden. De enige alternatieve energiebron die enigszins de afhankelijkheid van olie en gas kan verminderen is nucleaire energie.

(Even wat achtergrond: Met die radioactieve vervuiling die het teweegbrengt vervuilen we de aarde, maar vergis u niet, met olie vervuilen we de lucht en de aarde ook. Schone energie is een utopie. Ook om de schone waterstof te produceren zijn er twee ingrediƫnten nodig. Water en... energie.
Die energie om waterstof te kunnen produceren komt vanuit olie en gas. Vooralsnog kost het dus meer dan het kan opleveren. De enige winst kan zijn dat de vervuiling van deze energievorm op een andere plek gaat plaatsvinden. Geen roet en koolmonoxide uitbrakende auto's meer in de binnenstad, maar wel een rookuitbrakende energiecentrale naast een rivier.
Windenergie aanwenden om waterstof te produceren is niet rendabel. Immers gaat er met deze slag energie verloren. Windenergie kan daarom beter en effectiever ingezet worden om electriciteit op de wekken die rechtstreeks naar de consument gaat.
Of waterstof ooit interessant gaat worden is de vraag. Vooralsnog is deze vorm van energie nog in het experimentele stadium. Het op grote schaal toepassen zal nog zeker tussen de 10 tot 20 jaar duren, als het al ooit gaat gebeuren.)

Over Rienk H. Kamer
Ik ken Rienk H. Kamer al bijna 15 jaar, was begin jaren negentig enkele jaren betalend abonnee en ben deelnemer in zijn IPH beleggingsfonds. Ik ben dus niet onwetend naar zijn symposium gegaan. Wel heb ik al een jaar of acht geleden besloten zijn beleggingsobjecten links te laten liggen. Deels omdat ik via het IPH fonds toch al deelneem, maar ook omdat ik weinig succes kende met de individueel aangeboden aandelen. De opzet van de manier waarop Rienk die aanbevelingen doet laat soms wel wat te wensen over. Kleine fondsen waarin hij eerst posities inneemt en dan pas later de abonnees in laat stappen. Ik denk niet dat het de manier is zoals dat zou moeten werken. Wel ben ik het met Rienk eens dat adviseurs zelf ook zouden moeten beleggen in de posities die ze aanbevelen. Ik ben echter zelf heel strikt daarin, in die zin dat ik eerst aanbeveel en dan pas zelf instap.
De persoon Rienk H. Kamer is in mijn ogen niet iemand die naar mijn idee veel echte vrienden heeft. Ik kan hem op geen enkele wijze als sympathiek zien. Mijn huisvriend is het dus niet, maar ik erken zijn kennis en kunde wel. Hij is zeker een autoriteit op het gebied van globale economische verhoudingen.
Het is jammer dat die kennis en kunde gepaard gaat met een zekere arrogantie van zijn kant. Hij hoort zichzelf erg graag praten over zijn gelijk. Misschien is dat onvermijdelijk als je als persoon altijd maar weer beoordeeld wordt met op de achtergrond steeds weer die fout uit de jaren zeventig. De vakbroeders kijken hem met de nek aan. Dit terwijl hij ontegenzeggelijk een visie heeft die boven heel wat van die collega's uitstijgt.


www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?