maandag, september 12, 2005

 

Casualties of policy

Door Herman Twaalfhoven


Het zijn weer roerige weken. Niet zozeer op de beurs, die weinig van zijn plaats komt, maar wel in de echte wereld. We zien steeds meer geluiden dat 11 september had kunnen worden voorkomen, maar ook de ramp in New Orleans had niet nodig geweest. Als de politiek maar anders had gehandeld.

Het resultaat is vele levens verloren. In dat licht vindt ik het persoonlijk wrang wanneer Bush met een glimlach op zijn gezicht een persconferentie geeft n.a.v. ramp in New Orleans.
Maar er zijn ook lichtpuntjes. Zo was er veel schade te herstellen in Irak, in New York en nu weer in New Orleans. Hierbij blijkt direkt dat het steunen van de huidige regering veel oplevert. Weer is het bedrijf Halliburton dat in de prijzen valt (waar vice president Dick Cheney directeur van is geweest) en aardige contracten in de wacht sleept zoals het eerder in Irak heeft gedaan.
De kosten (300 mlrd voor Irak en Afganistan en waarschijnlijk 150 mlrd voor New Orleans) komen voor rekening van de belastingbetaler.
Wat wel opvalt is dat de journalisten eindelijk het werk doen dat ze moeten doen, namelijk onafhankelijk nieuwsvoorziening zonder zelfcensuur. Amerika durft de ogen open te doen en voelt dit als een bevrijding.
Afgelopen week was weinig spannend. De grote daling wordt uitgesteld (misschien afgesteld) en de Duitse economie draait beter dan verwacht. Voeg daar aan toe de hoop op een overwinning van de CDU/CSU en dat verklaart misschien waarom de DAX zo goed weet te presteren. Dan kijken we even niet naar de snelle val van 40 punten op vrijdag ten gevolge van een klein foutje in een order.
Aanstaande zondag zijn de Duitse verkiezingen en dan zal blijken of de gok goed uitpakt.
Ondertussen wordt de roep om goedkope (en dus meer) olie steeds luider.www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?