donderdag, augustus 04, 2005

 

Unilever halfjaar resultaten

Bij de analisten lijkt er vandaag wat teleurstelling over de cijfers van Unilever te zijn. Persoonlijk ben ik het daar echter niet mee eens. In deze zware markt vind ik dat Unilever het steeds beter gaat doen. Unilever komt immers van een positie waar ze bijna niet meer uit leek te komen. Er was helaas beleggersbedrog voor nodig om Unilever weer op gang te brengen. Of die stap, die lange termijn beleggers in Unilever in totaal enkele honderden miljoenen heeft gekost, niet alsnog later als een boomerang de resultaten zal drukken moet nog bezien worden. Er bestaat altijd nog een kleine kans dat Unilever door de rechter in het ongelijk wordt gesteld. Het is maar net hoe de rechter er naar gaat kijken. Volgens de letter van de wet had Unilever het recht de rechten te converteren. Echter was het duidelijk dat de intentie van de opzet nooit was om te converteren. Het blijft hoe dan ook een ernstige zaak omdat met de stap van Unilever gebleken is dat zelfs zo'n degelijk bedrijf niet vertrouwd kan worden.
Beleggers hebben echter een kort geheugen.
Ter verdediging van Unilever kan ik zeggen dat de lange termijn beleggers er ook niets aan hadden gehad als Unilever ernstig in de problemen was gekomen. De grofweg twee euro per aandeel verlies is heel wat beter dan 80% en meer verliezen zoals we bijvoorbeeld bij Ahold zagen. Ook dat had namelijk kunnen gebeuren.
De winst over het tweede kwartaal viel tegen door een eenmalige last op Slim Fast. Echter de onderliggende groei was 3,3% (zonder valutaeffecten mee te nemen) In deze moeilijke markt is dat naar mijn idee geen slecht resultaat.
Ga ik beleggen in Unilever?
..
Nu niet. Veel liever wacht ik tot een bedrijf als dit een koersdreun krijgt. Unilever is typisch zo'n aandeel voor een lange termijn belegging a la Warren Buffett.... maar in deze staat en op deze waardering is het bedrijf pertinent niet koopwaardig.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?