donderdag, mei 19, 2005

 

Inspelen op de olieschaarste (1)

Stel even, u bent een lange termijn belegger en het is uw visie dat we richting eind dit jaar een wereldwijde olieschaarste zullen zien die we in dertig jaar nog niet meegemaakt hebben. Hoe is daar het zekerst op te spelen... Hoe is er ĂĽberhaubt op te spelen?
In Nederland is de meest logische weg, aandelen RD kopen. Niet eens zo'n slecht idee, er van uitgaande dat RD er profijt van heeft dat de olie, als gevolg van de schaarste, ook duur zal worden en RD daarvan zal profiteren. (RD maakt ook eindproducten van olie en in die tak van sport zal RD dus geld kunnen verliezen als olie erg duur wordt)
In Nederland zijn we naar mijn idee redelijk uitgekakt als we RD voorbij zijn. Natuurlijk kan ook in opties RD gehandeld worden, maar het blijft RD.
In vooral Engeland en in Amerika staan meerdere oliemaatschappijen genoteerd, maar ook dat is feitelijk meer van hetzelfde.
Voordeel van op RD spelen is het feit dat RD een in Nederland zeer bekende speler van wereldformaat is, met noteringen op veel beurzen. Voor een belegger die dus in zekerheid wil beleggen een beproefde methode, ondanks dat RD natuurlijk haar slechtste periode ooit achter de rug heeft.

Tom Lassing
www.beursbox.nl<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?