donderdag, december 20, 2007

 

Energiebesparing

Zelfs Bush moet er aan geloven. Ze hebben hem waarschijnlijk met stokken moeten slaan, maar hij heeft gisteren een wet het levenslicht laten zien waarin hij pleit voor energiebesparing in Amerika. Voor het eerst sinds 1975 (Oliecrisis) is dat een stap van de Amerikaanse regering richting energie besparingen.
De oplossingen moeten komen vanuit ethanol... Bush wil die dwaling maar niet los laten, en besparingen door efficiëntere lampen. De gloeilamp moet er in tien jaar uit zijn en hoewel Philips er groot mee is geworden, is het goed nieuws, want Philips is wereldwijd leidend in LED verlichting. Dit is de reden dat ik lange termijn belegger ben in Philips. Het is één van de weinige Europese posities in de BeursAccent Nieuwsbrief portefeuille.
Overigens heeft de olie-industrie nog altijd haar wurggreep op Bush niet losgelaten. Belastingvoordelen voor alternatieve energiebronnen zijn in Amerika verder teruggeschroefd. Groene energie uit waterkracht, zonne-energie, windenergie en andere mogelijkheden, zijn daarmee totaal aangewezen op de commerciële haalbaarheid, ook in de ontwikkel periode. Bush haalt daarmee als olieman zijn winstje binnen, maar op de lange termijn ligt hier een gouden kans voor Europa, haar prachtig aangeboden door de kortzichtige Bush en zijn olievriendjes. Europa kan nu haar voorsprong op alternatieve energie gaan opbouwen en daarmee over 50 jaar, als olie en gas zeer duur en zeldzaam geworden zijn, marktleider in alternatieve energie oplossingen zijn.
Europa zal daarvoor met China moeten concurreren. Het voordeel voor Europa is dat alles aan infrastructuur al aanwezig is. Het voordeel voor China is dat ze vanaf de grond kunnen beginnen. Hoe dan ook, Amerika is nu deels buiten spel gezet en die kans moet Europa nu grijpen of het voor altijd betreuren.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?