maandag, december 11, 2006

 

De waarde van Amerikaanse dollar

Belangrijk om te weten is dat de dollar niet gedekt wordt door goud of een andere waarde. De hoeveelheid dollars die in omloop is, is daarbij tegenwoordig een staatsgeheim van Amerika.
Amerikanen klagen steen en been over het feit dat de Chinese Yuan te goedkoop is. China moet van de Amerikanen de Yuan meer in overeenstemming met de 'echte' waarde brengen.
Het is als een kind op de kleuterschool dat net alle snoepjes uit de pot gepakt heeft en nu huilt omdat een ander kind één van die gejatte soepjes afgepakt heeft.
Amerika moet blij zijn dat honderden miljoenen Chinezen zich afbeulen tegen een hongerloon en de Yuans die ze verdienen deels in dollars bewaren.
Stel even dat de Yuan duurder wordt, dan houdt dat in dat het leven van de Amerikaan duurder zal worden. Die spotgoedkope spullen uit China worden dan snel procenten, zo niet tientallen procenten duurder. Het argument is dan, dat Amerikaanse spullen dan weer meer gevraagd zullen zijn. Het is echter de vraag of dat zo is. Immers is er bijna niets meer dat exclusief in één land gemaakt worden. Als de onderdelen duurder worden, dan wordt het eindproduct het ook. Ook als China 20% duurder wordt, dan nog is de Chinees een hardere werker dan de Amerikaan. De Chinees is dan nog altijd vele keren goedkoper dan de Amerikaanse arbeider. Amerika moet dus niet teveel eisen dat de Yuan duurder wordt, dat kan ze wel eens enorm in de voet bijten.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?