maandag, februari 27, 2006

 

Protectionisme

De grootste bedreiging voor economische groei is protectionisme.
We zien de afgelopen dagen steeds meer bewijzen dat de wereld richting protectionisme aan het gaan is, een heel enge beweging.
Het Italiaanse Enel had haar oog laten vallen op de Franse energie onderneming Suez. Om te voorkomen dat een Franse energie onderneming zou worden overgenomen door een buitenlands bedrijf, is in Frankrijk heel snel een fusie aangekondigd tussen Suez en het staatsbedrijf Gaz de France.
Energie is momenteel HET onderwerp in de wereld en zeker Frankrijk wil niet afhankelijk worden van buitenlandse partijen en zeker niet een Italiaans energiebedrijf. De Europesche Unie heeft een voorlopige toestemming gegeven voor deze stap. Als nu Italiƫ haar energiebedrijven ook snel gaat bundelen, dan kan de gebundelde kracht alsnog een bod doen. Dat dit bedrijfsmatig rampzalig is mag duidelijk zijn.
In Amerika is de overname van het toezicht en explatatie op de havens een hot item. Amerikanen gruwelen van het idee dat een Arabisch bedrijf haar belangrijkste havens gaat beheren. Ook hier de hang naar bescherming en nationalisme.
Ondertussen is China wel heel open. Vandaag werd bekend dat Sinopec mag fuseren of eventueel een joint venture mag vormen met BP. China wil wel een controlerend belang in Sinopec houden, maar staat verder achter de fusie of joint venture. Het is echter opvallend dat juist daar waar ze in de wereld willen groeien, ze wel open staan voor samenwerkingen, terwijl Europa en Amerika alleen maar verdedigingswallen op aan het werpen zijn. Naar mijn idee een teken aan de wand.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?