dinsdag, februari 21, 2006

 

Alex dupeert bedreven optiebeleggers


Alex heeft de margin op opties verhoogd van 5% naar 7,5%. Dit houdt in dat beleggers veel meer vermogen moeten aanhouden en dat daarmee optiestrategieƫn met gebruikmaking van geschreven opties minder interessant worden.
Volgens Alex is de reden dat de beurs veel gestegen is en de kans op een forse daling toegenomen is. Alex wil met deze stap, volgens eigen zeggen, de consument beschermen.
Naar mijn idee een drogreden. Als Alex echt de consument zo nodig wil beschermen, dan moet ze heel het productenpallet niet voeren. Immers iedere transactie kan verlies opleveren. Juist het schrijven van opties is een actie die vooral door bedreven beleggers wordt ingezet. Alex legt echter de grote gokkers, die alleen maar call opties kopen, geen strobreed in de weg. Als het Alex echt om de klant te doen was, dan zou ze daar paal en perk aan stellen.
De enige reden die ik kan bedenken is dat Alex haar eigen risico wil minimaliseren. De Rabobank leiding is heel erg bang voor beleggen op de beurs en zal de soepeler regels bij Alex aan de Rabo normen hebben willen aanpassen. Daarbij is de Rabobank zelf ook een grote speler op de optiemarkt en wel aan de schrijverskant. Door het schrijven voor particulieren iets minder gunstig te maken kan de Rabo de stoorzenders (de particulieren die ook schrijven) op de optiemarkt dwars zitten. Beleggers die veel opties schrijven zouden naar mijn idee op zoek moeten naar betere alternatieven bij andere banken.
Ik sta open voor suggesties voor optieschrijvende beleggers en ben bereid deze te publiceren. Mailt u naar redactie@beursbox.nl


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?