vrijdag, februari 24, 2006

 

Numico financieel doorgelicht

Afgelopen dagen is er even heel goed gekeken naar de financiële gegevens van Numico. De resultaten geven in onze ogen een alarmerend beeld.
Numico heeft een resultaat behaald van 200 miljoen op een omzet van 2 miljard. Zo op het oog is dat een prima resultaat en beleggers en analisten zijn dan over het algemeen ook tevreden. We gaan hier bij Beursbox echter toch liever eens net even verder kijken dan onze neus lang is. We gaan daar zoeken waar de directie van Numico ons liever niet ziet komen... De financiële spelonken van het beursgenoteerde bedrijf Numico.
Een jaar geleden behaalde Numico een omzet van 1,7 miljard, op een balanstotaal van 1,5 miljard.
Afgelopen jaar behaalde Numico een omzet van 2 miljard, maar het balanstotaal was maar liefst 3,6 miljard.
De balansverlenging van bijna twee miljard leverde slechts een operationeel resultaat van 56 miljoen op. Netto komt dit dan vervolgens uit op slechts 36 miljoen. Dit is niet echt een aandeelhouderswaarde creëren.
Naast de operationele zaken is er dan ook een waarde die beleggers de onderneming toedichten.
Er staan 200 miljoen aandelen uit, tegen een koers van 37 euro. Het Eigen Vermogen van Numico is 700 miljoen. Doet u de berekening maar, maar het mag duidelijk zijn dat gezien het bovenstaande de ballon al behoorlijk vol hete lucht zit.
De aankomende jaren moet 60% van de cash gebruikt worden om de schuldenlast te doen dalen. Ondanks dat willen beleggers 10x de intrinsieke prijs betalen.
Een kleine rekensom :
360 cash in
200 cash out aflossing
60 cash out rente
40 cash out belasting
Mogelijk maximaal dividend voor de komende vijf jaar : 0,30 per aandeel
Dividendrendement: minder dan 1%.

Doe daarbij het feit dat het Eigen Vermogen en de Goodwill vrijwel één op één lopen en het mag in mijn ogen duidelijk zijn dat Numico een aandeel is waar u als particuliere belegger geen geld in zou moeten investeren.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?