woensdag, februari 22, 2006

 

Alex Optie Strategie

Gisteren heb ik naar aanleiding van mijn stukje over Alex een verhelderend gesprek met René Frijters van Alex gehad.
Mijn suggestie gisteren dat de margin stap door de Rabobank zou zijn gestuurd is onjuist. De stap is puur vanuit Alex zelf genomen en op basis van daadwerkelijk in het bestand aangetroffen risico's. René Frijters hecht eraan te benadrukken dat het echt allemaal is gedaan met de intentie is de consument te beschermen. De redenen vanuit Alex zal ik hieronder uiteenzetten.
Wat is het geval?
- Daar waar ik zelf altijd met een strategie werk en er vanuit ga dat anderen dat ook doen, ziet Alex hoe hun klanten dáádwerkelijk beleggen. Wat ze opviel is dat steeds meer klanten 'kaal' schort gaan op opties in de index en op aandelen. Om het in de woorden van René te zeggen: "men schrijft kale Put opties dat het een lieve lust is".
Daarbij is het van groot belang te weten dat de bewegelijkheid (volatiliteit) van de beurs historisch laag is. Dat feit houdt weer in dat ook de verkregen premies historisch gezien extreem laag zijn. Om dus nog een leuke opbrengst via het schrijven van opties te verkrijgen, nemen beleggers veel grotere risico's dan ze vroeger deden, toen de premies nog hoog waren.
Wat is het gevaar?
- De volatiliteit is nu 5%. Dat is extreem laag. Enkele jaren geleden was het meer dan 25%. Beleggers vergeten daarbij dat index koers bewegingen van meer dan 5% op één dag vroeger vrij regelmatig voorkwamen. Nu lijkt het wel alsof dat soort bewegingen niet meer bestaan, zo lang is het al geleden dat de beurs een keer fors reageerde.
Stel nu dat er een correctie van 5 tot 10% komt, dan wil de volgende ochtend iedere belegger tegelijk naar de uitgang. Echter zullen beleggers die met maximale margin werken erachter komen dat hun geschreven put opties ineens schreeuwend duur zijn geworden. Zo duur dat het op de rekening beschikbare vermogen ontoereikend zal zijn.
Moet Alex, als belangrijkste beleggingsbank voor particuliere beleggers, wachten tot het een keer zover komt, of heeft ze een maatschappelijke rol te vervullen, daar waar het gaat over het risico dat haar klanten daadwerkelijk kunnen nemen. Alex heeft er bewust voor gekozen om, uit bescherming van de klanten, om deze voor haar commercieel gezien impopulaire maatregel te nemen. Gaat het namelijk een keer mis op de beurs, dan heeft Alex er in ieder geval alles aan gedaan om haar klanten daartegen te beschermen.
Het punt is namelijk, als u een margin call krijgt en u uw tekorten niet snel genoeg aanvult, dan worden uw posities gesloten. Als dan blijkt dat u niet genoeg geld op uw rekening heeft, dan heeft u ineens een schuld aan de bank. Toch vervelend als ze na een beursval ineens uw inboedel komen ophalen.
Alex is het met me eens, de schrijvers van opties zijn de beleggers die er meer dan gemiddeld verstand van hebben. Alex 'ziet' die kennis over de materie echter niet terug in de risico's die de schrijvende klanten op dit moment nemen. De realiteit is namelijk dat een flink percentage van de schrijvende klanten in de problemen zou zitten als aankomende nacht de beurs met meer dan 5% zou dalen. Dat risico moeten beleggers niet willen nemen, maar nemen ze dus wel.
- Had heel deze stap van Alex beter uitgelegd moeten worden? Ja, op dat vlak had het achteraf beter gekund. Die hand wil Alex zeker in eigen boezem steken.
Volgens Alex zouden banken op het gebied van risicobeheersing niet met elkaar moeten concurreren. In theorie zijn beleggers rationeel, maar in de praktijk blijkt dat het genomen risico blijkbaar niet goed bij klanten in beeld is. Als er ter afdekking van de risico's ook nog gekochte posities in portefeuille zouden zijn, dan was het tot daar aan toe. Helaas is dat echter niet het geval.
Alex heeft overigens haar maatregel wel iets aangepast. De verhoging naar 7,5% zal niet in één keer, maar in stappen van steeds 0,5% worden genomen. Op dit moment is de margin daarom 5,5%. Iedere week wordt het verhoogd totdat 7,5% gehaald is.
- Persoonlijk blijf ik het bijzonder jammer vinden dat Alex deze stap zo heeft genomen. Strategiebeleggers die de risico's wel in de gaten houden zijn er de dupe van. Blijkbaar zijn er te weinig van dat soort beleggers. Ik moet toegeven, het is goed dat Alex, die vanuit haar bestand echt kan zien hoe het er daadwerkelijk voorstaat, nu ingrijpt voor het te laat is. Een impopulaire maatregel, maar beleggers die het niet aanstaat kunnen nu nog terecht bij andere banken. Beleggers nemen liever de waarschuwing die Alex met de maatregel doet uitgaan zeer serieus.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?