maandag, februari 13, 2006

 

De staatsschuld

In Amerika is het begrotingstekort weer een nieuw record dat het vorige record bijna kleineerde. Het staat nu op 8,2 biljoen dollar. Het handelstekort van de VS is nu 725 miljard. Per Amerikaan is er ondertussen een schuld ontstaan van 27.000 dollar. Als er daar dus een baby geboren wordt, dan staat die bij de geboorte als $27K rood.
Wetende dat gemiddeld genomen iedere Amerikaan ook een schuld heeft, is duidelijk dat ze daar volledig op geleend geld leven. Geld dat Amerika van de rest van Amerika leent. U las al afgelopen vrijdag dat Amerika dat kan doen omdat andere landen de dollar nodig hebben. Een dollar die Amerika maar al te graag op papier laat drukken en dan voor veel vreemde valuta gekocht kan worden bij de Amerikaanse overheid. Dit is wat die mallemolen in stand houdt. Gezien de opstelling van Amerika in de wereld (waaronder Kyoto, maar uiteraard ook Irak) en het feit dat de Amerikaan niet van plan lijkt zijn verspillende levenswijze te veranderen is het niet zo vreemd dat de rest van de wereld het onderhand wel gehad heeft met zulke Amerikanen.
Zelfs zonder Irak zou juist Bush als klassiek voorbeeld van de verspillende Amerikaan op weinig sympathie hoeven rekenen in de rest van de wereld.
Het voordeel voor Amerika is het feit dat nog altijd de olie in dollars wordt afgerekend. Kijken we echter naar Europa, dan zien we dat procentueel de staatschuld van de meeste Europese landen niet veel afwijkt van die van Amerika. Ook wij leven op geleend geld. Het verschil met Amerika is echter dat wij gemiddeld genomen nog wel genoeg eigen geld hebben om die staatsschuld teniet te doen. Wij hebben echter niet het geluk van een valuta die we overal ter wereld kunnen uitzetten tegen de papierwaarde, terwijl we de officiƫle waarde terugkrijgen.
Als Europa zijn we in de wereld niet veel beter dan Amerika. Dat feit moeten we ook onder ogen zien als we vlaggen verbrand zien worden in landen die het minder goed hebben als dat wij het in fort Europa hebben. De frustratie van de rest van de wereld zien we tot uiting komen in die vlagverbrandingen is islamitische landen. Hoewel wij ons onderhand net zo voelen over Amerika als dat de gemiddelde Arabier zich voelt, ziet die ons als een Europese Amerikaan. Willen wij serieus ons anders opstellen dan Amerika, dan zouden we dat voor de rest van de wereld in daden moeten tonen door echt iets aan onze staatsschuld te doen. Als wij dat offer zouden brengen, dan zouden we met meer recht mogen oordelen over andere landen, waaronder over Amerika.
Juist het feit dat 'Links' de staatsschuld wel zou willen verhogen is voor het arme deel van de wereld een zeer 'Rechts' standpunt. Het is een signaal dat we als Europa niet zouden moeten afgeven, hoe zeer die staatschuld ons ook wel lekker uitkomt. We leven er immers prima van, maar wie betaalt uiteindelijk onze luxe?

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?