maandag, januari 23, 2006

 

Basel 2 is tijdbom onder MKB Nederland

Basel 2 zegt u misschien weinig, maar ondernemers in het Midden en Kleinbedrijf zullen er de aankomende twee jaar behoorlijke hoofdpijn van krijgen.
Het betreft hier een afspraak tussen banken die bedrijven met een krediet gaan inschalen in vijf schalen.
Welk bedrijf heeft tegenwoordig geen krediet bij een bank lopen, dus vrijwel iedere MKB 'er krijgt er straks mee te maken.
Het verschil tussen bedrijven in schaal 1 en bedrijven in schaal 5 is hun kredietwaardigheid volgens een waardering van de banken. Een bedrijf in schaal 1 betaalt de laagste rente over het krediet, een bedrijf in schaal 5 betaalt de hoogste rente. Dit verschil in rente tussen schaal 1 en 5 zal ten minste 1,5% bedragen, waarschijnlijk meer.
Nu zijn er twee bedenkingen.
1. De banken doen een waardering, maar zoals de OK-Score en de beurscrisis van 2000 en daarna al bewezen hebben, de waarderingsmethode die banken hanteren rammelt nogal. Banken verstrekten ter waarde van honderden miljoenen euro's leningen aan Enron, Ahold en Parmalat, toen vanuit de OK-Score al duidelijk was dat er echt wat mis was en geld stoppen in deze ondernemingen een enorm hoog risico met zich meebracht.
2. Als u als onderneming door de bank in een te ongunstige klasse gewaardeerd wordt, dan kan een ondernemer met 10 miljoen aan krediet per jaar zo even 150.000 euro extra aan rente kwijt zijn. Een bank geeft u als ondernemer het liefst een zo ongunstig mogelijke waardering. Immers levert ze dat veel meer renteopbrengsten op. Het is dus van bijzonder groot belang dat ondernemingen eerlijk in een waarderingschaal terechtkomen.
De meest eerlijke en betrouwbare en onafhankelijke waardering die ik ken is de onafhankelijk aangeboden OK-Score. Niet alleen onafhankelijk, maar aantoonbaar ook veel beter dan de waarderingsmodellen die de banken nu hanteren. Als u dus een ondernemer bent, of als u de ondernemers kent die straks met Basel 2 ineens meer rente moeten gaan betalen, dan is het een goede zaak ze te wijzen op de OK-Score. Als ze die waardering laten uitvoeren hebben ze naar de bank toe een document in handen waar deze niet omheen kan. Banken hebben de neiging om grote bedrijven te gunstig in te schalen en kleine ondernemingen te ongunstig. Daarom spreek ik de verwachting uit dat de accountants die de OK-Score kunnen aanbieden een drukke tijd tegemoet gaan.
Meer informatie over het OK-Score waarderingsmodel vindt u op www.ok-score.nl
Als u wilt weten wat u als belegger aan de OK-Score kunt hebben, gaat u dan naar www.beursbox.nl/okscore.htm


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?