vrijdag, mei 20, 2005

 

Inspelen op de olieschaarste (4)

Een heel andere insteek om te profiteren van olieschaarste is te kiezen voor bedrijven die alternatieven bieden. Windenergie, zonne-energie, energie uit houtpulp, energie uit de warmte van de aarde, energie uit de beweging van de golven. Het wordt allemaal interessanter als olie steeds schaarser en duurder gaat worden.
Een aardig aandeel in de pulpverwerking is bijvoorbeeld DynaMotive Energy Systems Corp (OTC BB: DYMTF.OB), dat ik een jaar geleden al eens noemde. We hebben al eens bijna op 100% winst gestaan, maar die winst is vrijwel helemaal verdwenen.
Een aandeel als Ballard Power Systems Inc (Nasdaq NM: BLDP) leek ooit ook interessant omdat het bedrijf energiecellen maakt. De analisten zijn zeer verdeeld over dit bedrijf. De koers is de laatste jaren alleen maar omlaag gegaan. Het is de vraag hoe lang het bedrijf nog actief kan zijn als het verliesgevend blijft. De koers vond ooit in 2000 een top boven de $100, We staan nu nog slechts $3,53. (koers 18 mei 2005) Het idee is dus goed, maar het moet economisch wel een haalbare kaart zijn. wat opvalt is dat vooral de grote oliebedrijven zoals RD en BP ook veel wind en zonne-energie projecten opstarten. Die grote oliebedrijven kunnen zich de enorme investeringen veroorloven. De onafhankelijke bedrijven hebben de laatste jaren massaal het loodje gelegd omdat beleggers geen geld wilden investeren in speculatieve beleggingen via startende bedrijven die niet anders kunnen dan jarenlang verlies maken totdat hun techniek en product goed genoeg is om op de markt gebracht te worden.
Als u bedrijven kent die hun onafhankelijkheid en hun succes hebben weten te behouden, dan hoor ik er graag van zodat dit artikel aangevuld kan worden met namen van interessante bedrijven. Mailt u de beursgenoteerde bedrijven die u kent naar redactie@beursbox.nl.

Tom Lassing
www.beursbox.nl



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?