donderdag, maart 17, 2005

 

Het schrijven van opties


Tom Lassing , www.beursbox.nl

Nu weet u al vanuit het voorbeeld van het huis dat in het eerste artikel verkocht werd dat opties gekocht kunnen worden, maar dat ze ook geschreven kunnen worden. Immers, de eigenaar van het huis schreef de optie, die de potentiële koper van het huis kon kopen.
Nu heeft een koper van een optie het recht om de optie uit te oefenen. Er is niets verplicht voor die persoon. De schrijver echter, gaat een verplichting aan.

Bij het schrijven van een call optie heeft de schrijver de plicht om de onderliggende waarde tegen een vooraf bepaalde prijs, binnen een vooraf bepaalde tijd te verkopen als de koper van de call optie daar om verzoekt.

Bij het schrijven van een put optie heeft de schrijver de plicht om de onderliggende waarde tegen een vooraf bepaalde prijs, binnen een vooraf bepaalde periode te kopen als de koper van de put optie daarom verzoekt. Vooral het schrijven van opties is in het begin nogal ingewikkeld. Het is namelijk in feite precies andersom denken.

Voorbeeld 1
Het schrijven van een call optie
Stel even u hebt 500 aandelen RD in bezit. U wilt die wel verkopen tegen 44 euro. De huidige koers is 42 euro, dus op dit moment zal verkopen tegen 44 euro niet lukken.
U kunt dan wel besluiten een call optie met uitoefenprijs 44 te schrijven. U krijgt daar dan, via de optiebeurs, van de koper van de optie de premie binnen. Stel even dat de optie die u schrijft 100 euro oplevert.
Het is nu mogelijk dat binnen de looptijd van de optie de aandelenkoers tot boven de 44 stijgt. U loopt dan kans dat de optie uitgeoefend gaat worden. In dat geval moet u de aandelen leveren voor 44 euro. De premie die u voor de geschreven optie ontving blijft van u. U heeft dan dus 44 euro + 1 euro per aandeel ontvangen. Het kan ook zijn dat de koers van de aandelen binnen de looptijd van de optie niet boven de 44 euro komt. In dat geval zal de geschreven optie waardeloos aflopen en is na de looptijd van de optie de ontvangen premie definitief voor u. U hebt de aandelen nog + u ontving 1 euro per aandeel via de geschreven cal optie.

Voorbeeld 2
Het schrijven van een put optie
Stel even, u wilt 500 aandelen UNI kopen, maar niet tegen de huidige koers van 51 euro, maar wel tegen een koers van 45 euro. U kunt dan besluiten een put optie te schrijven met als uitoefenprijs 45 euro. U hebt dan de plicht om de aandelen UNI tegen 45 af te nemen als de koper van de put optie, via de optiebeurs, daar om vraagt. Voor het verstrekken van dat recht heeft u een premie ontvangen. Stel nu dat de koers van UNI tijdens de looptijd van de optie nooit onder de 45 is gekomen, dan loopt de optie waardeloos af. Immers, de eigenaar van de aandelen gaat die niet tegen 45 euro aan u verkopen als de aandelen op de beurs nog 50 euro doen. Zodra de optie is verlopen is de door u al eerder ontvangen premie definitief voor u. Zou UNI wel onder de 45 komen en dalen tot 40, dan bent u verplicht de aandelen af te nemen tegen 45 euro. Echter, de eerder ontvangen premie is dan ook wel definitief voor u. U hebt uw aandelen tegen de door u gewenste koers + u heeft ontvangen premie.


Koper Verkoper
Call Recht op koop Betaalt premie Plicht tot verkoop Ontvangt premie
Put Recht tot verkoop Betaalt premie Plicht tot koop Ontvangt premie




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?