vrijdag, maart 11, 2005

 

Beleggen is oorlog


Uit een mail naar een mede belegger:

Beste.... ik overzag uw portefeuille...
Wat ik er in zie is een belegger die de beurs vooral als speculatief medium heeft gebruikt. Hoe vervelend dat ook klinkt, maar die beleggers hebben we nodig om het systeem van genoeg geld te voorzien.... Nu de beurs weer wat aantrekt zien we dit steeds meer en ik ben er vanuit de Optiespecialist service blij mee. Immers kunnen we met de service meer winst maken als meer mensen gaan gokken en daarbij grote risico's nemen.
Als u werkelijk al uw ingenomen posities goed bij kunt houden en serieus bewaken en tijdig in kunt grijpen, dan petje af. Met zoveel posities zou ik zelf al snel door de bomen het bos niet meer zien.

Heb ik tips voor u om uw portefeuille te schonen en u in te laten zien dat het anders zou moeten?
Wat u zou moeten hebben is een notitie van de prijs of koers waartegen u per positie de stop loss gaat hanteren.
Zo mis ik ook de prijs waarop u de trailing stop loss gaat inleggen. tevens mis ik de prijs waartegen u zeker winst zult nemen.

Kortom, u moet bewaken en als een goed huisvader over uw geld waken. Als belegger weet u dat niet alles winst gaat opleveren. Hoeveel verlies kunt u aan. Stel even dat u nu kans loopt op 50% van de posities een verlies op te lopen. Houdt u dan uw vermogen intact, of komt het voortbestaan van uw portefeuille als geheel in gevaar. Dat laatste mag niet, want daarmee is uw leven als belegger in gevaar.
Ik mag graag zelf de beurs als oorlogsslagveld zien. Uw positie is een ingenomen door een peleton euro's. Uw optie en aandelen portefeuille ieder een divisie aan euro's. Uw bezittingen zijn uw complete leger.
Iedere geĂŻnvesteerde euro is een individuele soldaat.

Als generaal moet u in staat zijn om verliezen te incasseren. U hoeft bij verlies op de beurs geen overlijdensbriefjes naar nabestaanden te schrijven, maar als u niet het vervelende gevoel heeft van een verlies, dan mist u de drive om deze te voorkomen.
Soms moet een peleton opgeofferd worden om de divisie vooruit te krijgen. Wat ik echter nu denk te zien in uw portefeuille is vergelijkbaar met de Russische veldtocht door Napoleon.
Zie hier nog maar eens uit te komen zonder uw optie en aandelen devisies bijzonder zwaar op de proef te stellen. Het gaat me er niet om dat u de posities moet elimineren, maar u moet voorkomen dat ze uiteindelijk gedecimeerd worden.
Uw uitstapmomenten moet u VOOR positie inname al bepaald hebben. Tijdens de gevechten (Beurshandel) is er zoveel rook dat u het overzicht gaat verliezen. U moet dan steun vinden in vooral bepaalde richtpunten. Die rook op het beursslagveld is uw eigen angst en hebzucht. Dat zijn slechte raadgevers. Die kunt u uitschakelen door te werken met de richtpunten en daar ook naar te handelen.

Tom Lassing
www.beursbox.nl



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?