maandag, september 13, 2010

 

De inkomsten van brokers

Hoe komt het toch dat Amerikaanse brokers zoveel goedkoper kunnen zijn dan de brokers uit Nederland en Belgiƫ?
Is het alleen maar omdat ze hier meer willen verdienen en minder concurrentie hebben, of halen Amerikaanse brokers het gros van hun inkomsten uit andere bronnen?
Alle punten zijn waarschijnlijk waar. In Europa is er geen enorme prijsconcurrentie. Het is een soort gentlemans agreement om niet extreem veel lager dan de concurrent te gaan zitten. Misschien niet direct ingegeven door een afspraak die zou bestaan, maar meer omdat de brokers in Europa geen andere inkomsten hebben. Ze leggen zich exclusief toe op het aanbieden van broker faciliteiten aan klanten en dat is het.
In Amerika gaan ze veel verder. Zo ver dat brokers er ook gevaarlijke capriolen kunnen uithalen. Zo zijn er brokers die bijvoorbeeld de aandelen van klanten uitlenen aan andere marktpartijen. Bijvoorbeeld partijen die short willen gaan. Zo worden uw aandelen gebruikt door een partij die het er om te doen is de waarde van de aandelen omlaag te halen.
Als klanten van brokers zich dat gaan beseffen, misschien dat dan wat minder snel de goedkoopste gekozen wordt. Goedkoop kan dan ook duurkoop worden.
Er bestaat natuurlijk altijd de kans dat de huurder failliet gaat. Of dan ook de broker onderuit gaat, dat is een situatie die zich nog niet voordeed. De toekomst zal het leren.


Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?