dinsdag, juni 08, 2010

 

Foxconn moet zich aanpassen

Net als in het Westen bij de start van de industrialisatie zien we nu in China misbruik van werknemers en als gevolg daarvan enorme sociale misstanden die moeten worden weggewerkt.
Foxcomm is het bedrijf waar onder andere Apple zijn producten in elkaar laat zetten. Werknemers werken er 6 dagen per week, 12 uur per dag, wonen op het fabrieksterrein en kregen er tot voor kort een heel laag loon voor. Niet voor niets dat een tiental medewerkers recent uit pure wanhoop zelfmoord pleegden.
Dat viel op.
Apple heeft een goede naam en kan niet gebruiken dat al te overduidelijk wordt dat de enorme winsten die Apple maakt in feite letterlijk over de ruggen van Chinese werknemers lopen.
De vrije markt heeft nu dus ingegrepen en de Chinese werknemers kregen recent al 30% opslag. In oktober komt daar nog 70% bovenop.
Duidelijk zal zijn dat we dan een situatie krijgen die gaat lijken op de manier waarop Ford indertijd de consumptiemaatschappij enorm heeft geholpen. De werknemers kregen er een goed loon en konden vervolgens zelf ook de Ford auto's gaan kopen. FoxConn zal veel meer geld kwijt zijn aan werknemers, maar de animo om daar te werken zal door het hogere loon toenemen. De werkers zelf zullen ook meer te besteden hebben en wie weet, vragen ze binnenkort wel om een werkweek van een halve dag minder! Overigens heeft Foxconn alleen al in Shenzhen 300.000 medewerkers. Het is dus pertinent niet een bedrijfje ergens achteraf.

Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl

Labels: , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?