donderdag, mei 08, 2008

 

Go Global or Go Home

Dit zou voor beleggers een goede uitspraak zijn.

Immers is de wereld nu een groot dorp geworden. Op de beurs bestaan haast geen 'lokale' bedrijven meer. Vrijwel ieder beursgenoteerd bedrijf werkt internationaal. Of ze kopen internationaal in, of ze verkopen internationaal.
Trends werken ook niet in één land, maar ze werken in hele regio's.
Zo zien we dat de groei van China heel de regio omhoog trekt.
Wat we ook zien, is dat de Chinese economie zo sterk is, dat zelfs een groeivertraging of zelfs milde recessie in Amerika die groei in China niet kan stoppen.
Dat is in de moderne wereld een unicum, omdat na de tweede wereld oorlog Amerika bepaalde hoe het met de economie in de wereld ging.
Daar komt nu dus verandering in, al blijft Amerika het land waar veruit het meeste geld rondgaat.

De hele bankencrisis is een Amerikaanse aangelegenheid, behalve daar waar vooral Europese banken een graantje wilden meepikken van die 'slimme' Amerikanen.
Wat we de laatste jaren uit Amerika hebben gekregen, zijn leugens, steeds waardelozer wordende dollars en een ondernemersmentaliteit die enorm verrot is. Amerika is een keizerrijk dat op instorten staat, maar vergis u niet, ook het Romeinse keizerrijk verdween niet in een enkel jaar. Amerika is en blijft een enorme economie die ook een enorme invloed op de wereld houdt, ondanks dat het nu iets slechter gaat.

Beleggers die alleen maar lokaal denken en doen zijn verkeerd bezig. De grote groei vindt nu in en rond China plaats. Daar gaat nu ook de geldstroom heen. China en Rusland zijn rijke landen aan het worden. Het is nog niets in vergelijking met de geldstromen van Amerika, maar Amerika verzint er op dit moment geld bij. Als Amerika vandaag haar schulden serieus zou moeten afbetalen zou het land volkomen failliet en leeg zijn. De bizons zouden dan weer van west naar oost kunnen lopen zonder een enkele auto te zien. Die auto's zouden als afbetaling van de schulden naar de rest van de wereld versleept zijn.
Natuurlijk, dat is niet reëel, maar de schulden die Amerika nu opbouwt en de waardevermindering die de dollar nu ondergaat door het bijdrukken van fantasiedollars zijn ook niet reëel.
Die grappen moeten ophouden. Hier gaat het financieel bestel kapot aan.

Waarom moet u als kleine belegger ook 'global'?

In de Benelux hebben we leuke aandelen, maar geen toppers. Het grootste aandeel in de Benelux is Koninklijke Olie. Dat aandeel doet al meer dan tien jaar helemaal niets! Dat terwijl oliebedrijven in Amerika en China enorm in koers gestegen zijn en Koninklijke Olie links en rechts ingehaald hebben. Als u dus alleen in de Benelux blijft handelen in wereldwijd gezien middelmatige aandelen, dan krijgt u ook hooguit middelmatige resultaten.

Het is uit onderzoek gebleken dat het minder dan dat is, want 90% van de particuliere beleggers verliest structureel op de beurs geld. Het gaat volgens een wetenschappelijk onderzoek onder ALEX beleggers om een verlies van 2% van de portefeuillesom per maand!

Het is daarom tijd om breder te kijken en te beleggen in trends die er wereldwijd toe doen.
We kunnen ons in de Benelux niet indenken hoe groot bedrijven kunnen worden als je als land 1,4 miljard inwoners hebt. De omvang waarin door bedrijven in China gedacht en gewerkt wordt is enorm. Die bedrijven gaan China veroveren, maar zullen daarna niet bij de landgrens stoppen. KPN had in 2006 problemen om 20.000 nieuwe klanten op tijd te kunnen bedienen. China Mobile krijgt er iedere 4 maanden net zoveel klanten erbij als dat KPN groot is.
Welke kans maakt KPN over een paar jaar tegen een bedrijf dat 100 keer groter is?

Zoals Amerikaanse bedrijven de laatste 60 jaar de wereld overheerst hebben, zo gaan Chinese bedrijven over tien jaar beginnen aan een wereldwijde opkomst. De aankomende tien jaar gaan ze eerst hun enorme basis in China bouwen en doen ze hooguit al wat voorzichtige inkopen in andere landen. Zie het belang dat Ping An recent al in Fortis nam. Over tien jaar is Fortis een hapje in het ontbijt van Ping An.

Hoe lang gaat u wachten om mee te profiteren van de groei die we nu al dagelijks bij wereldwijd opererende bedrijven uit China en andere BRIC landen zien?

BeursAccent heeft vrijwel exclusief wereldwijd opererende aandelen in haar portefeuille. Aandelen van bedrijven die profiteren van trends die er wereldwijd toe doen. Aandelen die niet in Brussel of Amsterdam op de beurs te krijgen zijn.
De wereld is groter dan de beurs van Amsterdam of Brussel. Als u zich blijft beperken tot die twee beurzen, dan doet u zichzelf enorm te kort. Al was het maar omdat uw lokale beurs transacties alleen al zeker 10x te duur zijn.
Ik betaal 1 dollar per aandelentransactie van aandelen die noteren in Amerika. Vrijwel alle BeursAccent aandelen zijn voor die ene dollar per transactie te verkrijgen.
U kan ze ook vrijwel allemaal via Nederlandse en Belgische banken en brokers krijgen, maar u betaalt dan 10 tot soms wel 100 keer meer aan kosten. Het is niet voor niets dan de lokale banken en brokers nog goed weten te verdienen aan al die lokaal opererende beleggers. Het wordt tijd dat u wakker wordt en ziet waar de actie tegenwoordig plaatsvindt.
Dat is niet in Brussel en niet in Amsterdam... Daar gebeurd ook wel wat, maar het is een achterhoede gevecht. Een duur achterhoede gevecht met lage rendementen en hoge kosten.

Go Global or Go Home.

Beleg vanaf nu ook toekomstgericht en profiteer van trends die wereldwijd een grote rol spelen.

www.beursaccent.nl


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?