woensdag, januari 02, 2008

 

De Beursorakels: “Fasten your seatbelts in 2008”

Door: Ivan Baldewijns

Wie met het vliegtuig reist, weet dat er bij turbulenties in de lucht een lichtbord verschijnt met de tekst of tekening “Fasten your seatbelts” of met andere woorden, er is een kans op kleine of soms zelfs hevige schommelingen van het vliegtuig. Passagiers moeten dan hun veiligheidsgordel dicht doen.

Zo zal het ook zijn met het “beursvliegtuig” in 2008. Er zullen weer perioden zijn dat de veiligheidsgordel helemaal niet nodig is en andere perioden, dan het best aangeraden is om wat bescherming in acht te nemen.

We zijn weer opgestegen voor een jaar en heel wat beursorakels, grote beursstrategen van financiële huizen, laten weer van zich horen en kunnen en zullen hele beurswereld zenuwachtig maken met hun prognoses voor 2008. Over het algemeen verwachten de beursorakels een volatiel beursjaar met goed en slecht nieuw. Nu ja, dan heb je als voorspeller natuurlijk altijd gelijk en de belegger heeft daar weinig of niets aan.

Meer specifiek zegt Abby Joseph Cohen van Goldman Sachs dat 2008 een moeilijk beursjaar zal worden. Veel beleggers zijn volgens haar zeer bezorgd over het winstpotentieel van de Amerikaanse bedrijven. Zij is echter van mening dat de beurskoersen toch in de plus zullen eindigen. Voor de eerste helft vermoedt ze lagere koersen en dat vooral omdat ze verwacht dat de problemen in de Sub Prime kredieten nog lang niet van de baan zijn. Als gevolg daarvan zouden ook de gezinnen en bedrijven voorzichtiger zijn in hun bestedings- en investeringsplannen.

Terwijl Goldman Sachs een koersreturn verwacht van 10% zien de analisten bij Thomson Financial een koerstijging van goed 7%.

Cohen zegt ook dat de marktindexen relatief zijn ondergewaardeerd, vergeleken met de koersen in perioden van een vergelijkbaar inflatieniveau als vandaag. De aandelenkoersen zouden zelfs bestand zijn tegen het meest pessimistische scenario van een economische recessie. Cohen zegt echter geen recessie te verwachten.

De Amerikaanse Centrale Bank(FED) is immers meer dan ooit bij de pinken en klaar om de rente nog meerdere keren te laten dalen indien dat mocht nodig blijken.

Zowel Lehman Brothers, als Standard & Poors, twee andere groten uit de financiële wereld, delen de mening dat de eerste helft van het jaar zeer risicovol zal zijn voor een aandelenbelegger. In de tweede helft en ten laatste in het derde kwartaal zien ze de problemen in de huizenmarkt van de baan en kan de beurs het jaar 2008 toch nog licht positief afsluiten.

Standard &Poors schat echter de kans op een recessie op 40% en gelooft tevens dat de werkloosheid licht zal toe nemen . Toch is geen enkele van de beursorakels ronduit negatief voor het beursklimaat in de komende 12 maanden. Wat kan een aandelenbelegger nu doen met deze prognoses?

In de eerste plaats zijn het de machtigste financiële huizen in de beurswereld die miljoenen institutionele als private beleggers als klanten hebben. Wanneer één van deze of andere grote huizen een aandeel naar beneden praat, dan komt er gewoonlijk een kleine orkaan over het aandeel heen.

In de tweede plaats, raden wij aan de vinger aan de pols te houden en u niet te laten op sleeptouw nemen door de grote spelers op de beursvloer. Hun visie is dor hun invloed op het beursgebeuren belangrijk. Uw visie en interpretatie van de professionele visie is echter veel belangrijker.

Wij geloven ook niet erg in jaarlijkse prognoses. Jaarlijkse prognoses worden periodiek bijgesteld door de grote beursexperten en zelden of nooit zal een beursspecialist zijn ongelijk willen toe geven.

Zoals vorig jaar zouden we niet alleen focussen op aandelen maar ook op valuta, grondstoffen, specifieke ontwikkelingen op gebied van energie, technologie, nieuwe en snelgroeiende ontwikkelingsmarkten enz.

In de derde plaats, zullen de Europese aandelenindexen ook in 2008 gedwee het ritme van de grote Amerikaanse indexen op de beursvloer in New York volgen.

Een uitstekende beursbrief die in 2007 als geen ander de belegger de weg wees naar onverhoopte beurswinsten is zeker Beursaccent.

Beursaccent analyseert voor u reeds jaren met stijgend succes de meest beloftevolle aandelen in de meest snelgroeiende marktsegmenten.

U kunt deze en andere aandelen onmiddellijk kopen of … kopen en verkopen op de koersgolven van de belangrijkste marktindexen . In dat laatste geval zal u verstomd staan van de potentiële “meer” winst die mogelijk is door op “ tijd” te handelen op de beursvloer. De Indextimer houdt u, als geen ander” wekelijks op het juiste aandelenspoor. Wie in 2007 de prognoses van de Indextimer goed had gevolgd, zal het zich zeker niet hebben beklaagd. De Indextimer heeft jaren lang advies gegeven aan professionele beleggers en is nu ook, weliswaar door niet te voorzien succes, nog tijdelijk, beschikbaar voor de private belegger. De Indextimer blijft voorbehouden tot een selecte groep van beleggers die er zeker van kunnen zijn dat deze wekelijkse prognoses enkel voor hen blijft voorbehouden.

Labels: , , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?