maandag, december 11, 2006

 

Royal Dutch laat Sachalin2 los

Aandelen RDS zijn vanochtend een procent lager geopend nadat via CNBC bekend werd dat RDS haar leiderschap over het Russische project Sachalin2 zal opgeven.
De druk van Putin was blijkbaar te groot.
Gazprom zal nu het leiderschap over het project overnemen, net zoals Putin dat al wilde. Deze stap van Putin laat zien dat hij een onbetrouwbare partner is, maar laat ook zien dat zelfs één van de machtigste bedrijven ter wereld er niets tegen kan en wil doen.
Beleggers in Russische aandelen moeten er rekening mee houden dat Putin nog niet klaar is met de nationaliseringen. Na de oliemaatschappijen zullen de banken aan de beurt komen. Energie en geld zijn immers de manieren om alle macht naar je toe te trekken. Het ging Rusland heel slecht toen juist die zaken te snel en onnadenkend geprivatiseerd werden. Hoewel ik dus geen voorstander ben van nationalisaties moet wel gezegd worden dat het voor Rusland tot nu toe alleen maar voordelen heeft laten zien. Het is na de val van het communisme allemaal te snel gegaan. We mogen hopen dat Putin en de zijnen op termijn de teugels weer laten vieren.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?