woensdag, oktober 04, 2006

 

Dow Jones index uitleg

De Dow Jones index, waar iedere belegger naar kijkt, is in feite een heel simpele en ouderwetse index. Haar eenvoudige opzet is deels ook de verklaring waarom deze index al wel herstelde tot recordhoogte, terwijl de Nasdaq nog onder 50% van de hoogste koers ooit staat.
Belangrijk om te weten is, dat de Dow Jones index samengesteld wordt door redacteuren van de Wall Street Journal. De eigenaar van de Dow Jones index (Dow Jones) is overigens eigenaar van veel toonaangevende publicaties op en rond de beurs. Ook beleggingsblad Barron's wordt door Dow Jones uitgegeven.
De DJ index is een prijsgedragen index waarbij van ieder van de dertig bedrijven in de index één aandeel is meegenomen. Er is daarbij op dit moment een deler van toepassing van 0,12493117.
Als u de waarde van alle koersen optelt, dan krijgt u op dit moment een bedrag van ergens rond de 1500 dollar. Dat deelt u door de deler en u heeft de indexstand.
Dat dit ten opzichte van gewogen gemiddelde indices nogal een verschil maakt, hoef ik u waarschijnlijk niet uit te leggen. Probeert u het maar even op papier uit als u het verschil wilt zien! Kijkt u dan ook naar het verschil in de doorweging van de index van een aandeel van 20 dollar en één van 80 dollar. Procentueel is een dollar winst bij een aandeel van tachtig dollar een schijntje. Toch weegt die dollar net zoveel mee als dat een dollar meeweegt bij een aandeel dat twintig dollar doet. De omvang of economische impact van het bedrijf met een aandeel dat tachtig dollar noteert, doet er in de Dow Jones index ook niet toe. Het gaat puur om de dollar per aandeel aan winst die telt.
Het is verbluffend dat we als beleggers nog altijd vooral achter deze triest simpele index aanhobbelen. Ze wordt echter gepromoot door één van de machtigste financiële instanties in Amerika, namelijk Dow Jones. Ook dat maakt veel duidelijk.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?