donderdag, september 14, 2006

 

Olievoorraad wereld

Volgens de topman van de Saoedische staatsoliemaatschappij Aramco heeft de wereld pas 18% van de op de wereld beschikbare olie opgebruikt.
Niet iedereen is het met hem eens, maar hij kan best wel eens gelijk hebben.
Het probleem is echter dat die verbruikte 18% de makkelijkst te vinden en ontginnen olie was. In Canada liggen de teerzandvelden. Heel veel olie, maar zeker niet makkelijk en goedkoop te winnen. In Amerika liggen gigantische voorraden steenkool die om te zetten zijn naar olie. Misschien is die voorraad wel goed voor nog eens 300 tot 500 jaar energie, mits we maar een manier vinden om die voorraad te ontginnen EN de kolen zo te verstoken dat we niet met een enorme natuurramp vanwege milieuvervuiling te maken gaan krijgen. Daarbij komt dan nog dat er bij moeilijker te ontginnen olie ook veel energie gebruikt moet worden. Als we één vat olie moeten verstoken om er twee te kunnen winnen, dan is de hoeveelheid echt beschikbare olie natuurlijk al wel ondertussen met één derde afgenomen.
Er is dus nog zat olie, maar het is maar de vraag hoeveel nog serieus beschikbare olie er nog is. Het is daarom dat duurzame alternatieven, maar ook technieken voor de onttrekking van olie uit zand en steenkool interessant gaan worden.

Tom Lassing

www.globalenergynewsletter.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?