woensdag, september 13, 2006

 

AFM in de problemen

In 2004 zijn twee directeuren van VPV op dwingende aanwijzing van de AFM uit hun functie gezet. Gisteren bepaalde het "College van Beroep voor het Bedrijfsleven" dat deze stap onjuist was. Met deze conclusie ligt de weg open voor schadevergoedingen van zowel de directeuren zelf alsmede VPV, dat door deze actie ook enorm benadeeld werd.
De vraag aan het college was niet of de acties van de directeuren op zich onjuist waren, de vraag was vooral of de stap van de AFM juist was. Dat laatste bleek dan blijkbaar niet zo te zijn.

De vraag roept zich nu andermaal weer op wat het uiteindelijke nut van de AFM is.

Ze heeft de laatste jaren maar weinig grote zaken aangepakt en als ze dat deed, dan deed ze dat onjuist. De grote fraudes bij de banken en door beursgenoteerde ondernemingen zijn verder allemaal door buitenlandse acties aan het licht gekomen en bestraft. Daar waar ABNAMRO vele tientallen miljoenen aan buitenlandse waakhonden moest betalen, kreeg het van de AFM een boete van zoiets als 1500 euro. Iets zegt me dat zo'n boete dan niet echt veel indruk maakt. Nu dat VPV deze slag wint, zullen vooral de grote partijen in de markt weten dat de AFM uiteindelijk weinig tanden heeft.

Wie de miljoenen schadevergoeding straks uiteindelijk moet gaan betalen is ook de vraag. Zo rijk is de AFM niet en haar methode van geld voor de controles vanuit de gecontroleerden te eisen, laat geen ruimte om ook de boete maar door de sector te laten ophoesten. Ik begin nu wel te begrijpen waarom Doctors van Leeuwen zo graag wil vertrekken. Hij ziet dit schip onder zijn gewicht bezwijken. Het was immers zijn gewicht dat deze zware stap indertijd richting VPV ingezet heeft.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?