maandag, augustus 14, 2006

 

Japanse economie stagneert

De groei over het tweede kwartaal kwam slechts uit op 0,2%. Er was gerekend op 0,5% groei. Ook de groei in het eerste kwartaal was lager dan verwacht. Deze werd vorige week herzien naar 0,7% waar eerder 0,8% groei gerapporteerd was.
Mede door deze gegevens heeft de Bank of Japan besloten de rente maar niet te verhogen. De enorm hoge rente van 0,25% verhogen naar 0,5% zou immers maar eens aangegrepen kunnen worden als reden voor de aanhoudend stagnerende economie!
Nog altijd blijf ik erbij dat Japan haar problemen eind jaren tachtig toen en tot en met nu verkeerd heeft aangepakt. De lage rente bracht geen soelaas, de enorme overheidsuitgaven ook niet. Blijkbaar had men meer moeten werken 'tussen de oren' bij Japanners. Men is daar te massaal medewerker en niet ondernemer. Er is naar mijn idee te weinig ondernemersschap en teveel economische macht ligt bij de grote corporaties. Als die laatste dus niet groeien en wel efficiƫnter gaan werken, dan kost dat steeds meer banen. Die ontslagen mensen gaan geen eigen bedrijf beginnen en drukken als werklozen dus op de samenleving als geheel. Het is niet veel anders als in West Europa vrees ik, alleen in Japan ging het al eind jaren tachtig compleet mis en goed gekomen is het nog altijd niet. Met meer ondernemersschap zou er naar mijn idee een sneller herstel mogelijk geweest zijn.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?