donderdag, augustus 03, 2006

 

Ford

De automaker staat open voor samenwerkingen. Deze verandering van strategie is geen verrassing. Vooral door de enorme pensioenlasten zijn de resultaten van Ford teleurstellend te noemen. Het verlies was dubbel zo groot als dat men eerder als raming had afgegeven. De pensioenkosten waren namelijk niet 1 miljard, maar liefst 1,2 miljard dollar.
Nu zou je denken dat pensioenkosten redelijk te plannen zijn, maar dat is blijkbaar te makkelijk gedacht. Hoewel de pensioenen al vanaf de oprichting van Ford deel uitmaken van het bedrijf is het nu de molensteen geworden waaraan Ford omlaag wordt getrokken. In goede tijden zijn ruimhartige afspreken gemaakt die nu in slechte tijden het bedrijf slecht uitkomen.
Ford overweegt nu om slecht lopende divisies en merken af te stoten. Ook zijn samenwerkingen met andere fabrikanten mogelijk.
Het aandeel Ford steeg met een winst van bijna 6% vrij stevig. Pas nabeurs verloor het aandeel bijna 2%. Mogelijk dat deze vreemde beweging voortkomt uit het feit dat maar liefst 5,9% van de vrij te verhandelen aandelen short verkocht zijn. De shorters moeten een keer winst nemen en het is mogelijk dat net zo'n negatief bericht het juiste moment is. De vraag naar de aandelen om hun short positie te kunnen dekken kan dan het aandeel snel doen stijgen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?