donderdag, juni 01, 2006

 

Oeps, stoploss vergeten

Deze week overkwam mij persoonlijk wat veel beleggers, vooral beginnende beleggers, geheid ook een keer gaat overkomen.
Ik moest dinsdag een presentatie in Ermelo geven. Ik had alles onder controle tijdens de voorbereiding, had rustig de auto ingepakt, want ik zou de apparatuur meenemen. Ik wilde daar op tijd zijn en er even eten. Krijg ik een telefoontje op het moment dat ik de auto net ingepakt heb.
De presentatie was toch nog even aangepast. Een derde spreker was bereid gevonden zijn onderdeel zelf toe te lichten. Of ik dat nog even kon meenemen in mijn verhaal.
Dat was even stressen terwijl ik juist op dat moment even mijn portefeuille zou beschermen. Ik had immers op de site aangegeven dat ik rond 13:30 zou gaan kijken wat ik zou doen. De beurs was enkele punten lager en voor ik weg zou gaan zou ik minstens de bescherming moeten aanbrengen of de long posities moeten sluiten.
Om een lang verhaal kort te maken, ik ging 14:30 uur van huis ZONDER de portefeuille bescherming aan te brengen.
's-Avonds om 23:00 uur hoorde ik van één van de aanwezigen het feit dat de AEX zo'n tien punten lager was gesloten en dat Amerika ook fors lager was gesloten...
Probleem, want ik had de volgende dag weer heel vroeg een afspraak in Noord Nederland, waardoor ik niet tijdens beursuren zou kunnen handelen. Ik was pas eind donderdagmiddag in staat te handelen.
Mijn persoonlijke geluk was Drieledig:
1. De long posities in Nederland waren in Turbo's, dus hoe dan ook zit daar een stop loss in. Eén Turbo, die van Ahold, werd ook echt geraakt en daar verloor ik geld op. Gekocht op 0,88 kreeg ik er nog slechts 0,51 voor. Jammer helaas. 'Toevallig' werd Ahold net door de stoploss van de Turbo gedrukt.
2. Door mijn Turbo posities wist ik wat mijn maximale verlies zou kunnen zijn. Hoewel ik een verlies behoorlijk vervelend vind, zou het geen financiële ramp zijn. Ik zou er geen minuut minder om slapen. Een stomme zet van me om niet te beschermen, maar het was niet het einde van de wereld.
3. Alle posities (buiten de Ahold Turbo) waren rond de tijd dat ik weer kon handelen terug rond de koers van aankoop. Al met al was het voor mij dus een storm in een glas water.


Zo ziet u echter, het feit achter de feiten aan te lopen overkomt niet alleen u. Hoe mooi ik het ook kan vertellen, ook ik knal nog wel eens met mijn kop tegen de muur. Het overkomt alle beleggers, adviseurs en publicisten wel eens, maar van de meesten hoort u het niet. Die zijn liever altijd perfect. Ik zou graag willen dat ik ook perfect was, maar nee, ik maak wel eens fouten. Soms ben ik net menselijk.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?