vrijdag, maart 31, 2006

 

Slavernij in China

Gisteren op tv een schokkende documentaire over hoe ook Europese bedrijven de arbeiders in China aan het uitbuiten zijn. Schokkend omdat simpelweg het voldoen aan de wettelijke minimumeisen soms de productiekosten met slechts één procent zou verhogen. Arbeiders moeten 12 uur per dag werken, zes dagen per week tegen een loon dat soms nog niet eens twee derde van het minimumloon in China haalt.

Het minimumloon in China is ook echt een minimumloon, niet te vergelijken met het minimumloon zoals we dat hier kennen.

Daarbij moeten arbeiders wonen in slaapzalen op het van de buitenwereld afgesloten fabrieksterrein. Acht personen op één slaapkamer en voor het middenkader vier personen op één kamer. Eten moet en mag alleen in de bedrijfskantine. Persoonlijke bezittingen mogen in een enkele plunjezak bewaard worden.

Kortom, de slaven van enkele eeuwen geleden hadden het niet zo heel veel zwaarder. Immers hadden die, veel minder dan de arbeiders in China nu, de mogelijkheden om te zien hoe de rest van de wereld wel van welvaart geniet.

Als u denkt dat dit een extreem slechte situatie is, het is een situatie bij een toeleverancier van Nokia. Dat bedrijf staat er om bekend dat het zich nog redelijk actief opstelt als het gaat om mensenrechten en arbeidsrecht.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?